НОВИНИ

Неуспешен пети вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3"

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:35, 21.07.2020
Чете се за: 01:53 мин.
Снимка: Десислава Кулелиева

Петият вот на недоверие към кабинета "Борисов 3" не мина. Правителството оцеля в пленарната зала, но пред парламента и днес има протестиращи граждани, които продължават да настояват за оставката на кабинета.

По време на гласуването на вота в пленарна зала присъстваха всички министри от кабинета. Премиерът Бойко Борисов не присъства тъй като участваше на заседанието на Европейския съвет в Брюксел и все още не е в България.

В пленарна зала гласуваха общо 237 народни представители. "За" вота бяха 102, "Против" 124, а "Въздържал се" 11.

"За" гласуваха депутатите от БСП и ДПС. Вотът беше отхвърлен с мнозинството на гласовете от ГЕРБ и "Обединени патриоти". От "Воля" пък се въздържаха при гласуването.

Маноил Манев, депутат от ГЕРБ: Вие с вашия вот на недоверие излъгахте младите хора, които ходят по улиците на България. Излъгахте ги, че го правите заради тях. Нищо подобно. Правите го заради вашата неосъществена лидерка. Правите го и дори в мотивите на вашия вот ви подсказаха вашите колеги, които са ги писали, че имате път за измъкване, ако пренебрегнете други две причини - глупостта и омразата. Глупаво е колеги, да искате да разрушите една държава. Всичките институции на тая държава заедно с един неосъществен фюрер да тръгнете към разрушаване на държавата и да казвате, че после искате да направите нещо за младите хора, да я управлявате, така че вече сте в границите на глупостта.

Веселин Марешки, лидер на "Воля": Единствената партия която не от промените, а от Освобождението не е оцапана в корупция - това е партия "Воля". Влязохме с чест в парламента и излизаме с чест. Второто нещо е, че по протестите нито един протестиращ не си позволи да издигне лозунг срещу нашата партия. Знам, че от утре вече ще има тролчета. Второто нещо е, че когато БСП са идвали на власт, България е била или в криза, или още по-лошо - национална криза.

Валери Жаблянов, депутат от БСП: Ако искате да разберете мотивите за вота, а и мотивите на голяма част от протестиращите днес, то направете дълбок управленски политически и социален анализ, защото след няколко месеца ще се озовете в навечерието на изборите и тогава той ще ви свърши работа. Обидите към БСП и държавния глава няма да ви свършат работа.

Веднага след отхвърлянето на вота на недоверие, от ГЕРБ дадоха пресконференция относно приоритетите си на управление и това какви са мотивите им да не подадат оставка.

Томислав Дончев - вицепремиер: Вотът не мина не заради особености на парламентарната аритметика, а защото такава е политическата логика. Няма никакъв смисъл и мотив, и полза от организация на предсрочни избори два месеца по-рано посред зима. Вторият аргумент е, че това правителство има да свърши още работа. Първа задача е справяне със здравните, соцоалните и икономическите последици от пандемията. Втората основна тема е подготовката на всички основни документи, които ще ни осигурят достъп до пакета финансиране. И още една голяма задача - това е създаване на организация за машинно гласуване.

Деница Сачева, министър на труда и социалната политика: България ще стане едно по-добро място за живеене, разбира се, първо когато всеки един от нас спазва законите и Конституцията. Но също и когато всички заедно си поставяме общи цели. Няма как България да бъде по-добро място с непрекъснати протести и искане за оставки, дори когато нямаш ясна визия за бъдещето.

След вота на недоверие, предстои Коалиционен съвет, на който управляващите трябва да вземат решение за евентуални промени в състава на правителството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 ЕС има споразумение за бюджета през следващите 7 години
ЕС има споразумение за бюджета през следващите 7 години
Управляващите очертаха приоритетите след отхвърления вот на недоверие
Управляващите очертаха приоритетите след отхвърления вот на недоверие