НОВИНИ

ЕС има споразумение за бюджета през следващите 7 години

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:50, 21.07.2020
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

След четири денонощия или общо 90 часа преговори, малко след 6 часа тази сутрин лидерите на Европейския съюз постигнаха споразумение за бюджета за следващите 7 години и за парите за възстановяване - те са в размер на 1 трилион 824 милиарда евро.

България ще получи повече средства в сравнение с предишната многогодишна финансова рамка.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Положихме огромни усилия и всички сме на прага на силите си. Общият размер на средствата по Многогодишната финансова рамка и пакета "Следващо поколение" - сиреч, бюджета за следващите години, за България е близо 29 милиарда евро. Това са повече пари в новия бюджет. И сме една от малкото страни, които ще получат повече пари по новата МФР, около 1 млрд. евро - в сравнение с настоящата. И това при положение, че общият размер на бюджета е с 62 млрд. евро по-малък от сегашния. Затова заслужавам да ми се иска оставката! Защото близо 2 милиарда лева повече при това окастряне… Не само се запазват средствата по кохезионната политика и общата селскостопанска политика, която беше нашата червена линия, да я наречем. Особено важно е, че успяхме да договорим запазване на нивото на европейското финансиране по тези две политики, като за кохезионната политика са заложени 9 млрд. евро, близо 18 милиарда лева, с 800 милиона евро повече от настоящите.

По-малко от половин час не стигна на евролидерите да счупят рекорда по най-дългата в историята среща на върха.

750 милиарда евро са парите за държавите за справяне с кризата след пандемията. От тях 390 милиарда ще бъдат безвъзмездни средства и 360 - заеми.

За първи път държавите заедно заемат пари от капиталовите пазари и всички заедно гарантират за тях. Затова пестеливите Нидерландия, Австрия, Швеция, Дания и отчасти Финландия настояваха за допълнителен контрол как ще бъдат харчени средствата. Така освен от Еврокомисията, националните планове ще бъдат одобрявани и от всички държави-членки.

"Исторически момент за Европа" - единодушни са евролидерите.

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет: Аз вярвам, че това споразумение ще се превърне в повратен момент за Европа, но ще ни изстреля и в бъдещето. Всъщност, за първи път в европейската история нашият бюджет ще бъде ясно обвързан с нашите климатични цели, за първи път върховенството на закона е решаващ критерий за бюджетните разходи, и за първи път ние заедно подсилваме нашите икономики срещу кризата.

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК: Прогнозите за възстановяването на Европа са мрачни. Новият бюджет ще даде енергия на европейската зелена сделка. Ще ускори дигитализацията на европейската икономика. Благодарение на фонда "Следваща генералния Европейски съюз" реформите в отделните държави ще бъдат подсилени. Ние инвестираме в бъдещето на Европа. И накрая - за разлика от предишни кризи, държавите членки не избраха варианта "междуправителствени споразумения", а повериха европейското възстановяване на ЕК.

Компромисът е приемлив за всички. Богатите държави запазват отстъпките във вноските си към евробюджета. Върховенството на закона за първи път се обвързва с получаването на средства, но тонът в крайния документ е смекчен, за да е доволен Виктор Орбан. А Меркел и Макрон отново показаха, че Германия и Франция са моторът на европейския проект.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Облекчена съм. През февруари не успяхме да се справим, но сега успяхме. Това е важен сигнал за всички в Европа, че тази толкова специална структура, каквато е Европейският съюз, тези 27 различни държави могат да действат заедно и да бъдат ефективни. Това е добър сигнал.

Еманюел Макрон, президент на Франция: За мен тези последни месеци и години показват, че когато Германия и Франция действат заедно, те невинаги успяват да постигнат абсолютно всичко. Но когато не действат заедно, нищо не се получава. През последните два месеца заедно ние положихме много усилия за европейското единство.

След четири дни и нощи заедно, не малко разменени остри реплики и критики, но и няколко рождени дни и много "корона" хумор, накрая всички евролидери си тръгнаха от Брюксел доволни.

В четвъртък Европейският парламент се събира извънредно, за да одобри сделката на лидерите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът назначи съдебномедицинска експертиза на Атанас Бобоков
Съдът назначи съдебномедицинска експертиза на Атанас Бобоков
Неуспешен пети вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3"
Неуспешен пети вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3"