НОВИНИ

Съдът призна Живко Мартинов за виновен по делото "Судужукгейт"

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
14:12, 21.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:06 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС

Бившят депутат от ГЕРБ Живко Мартинов беше осъден условно на 2 години затвор с 4 години изпитателен срок заради скандала с изнудване станал известен като "Суджукгейт". Съдът намери доказателства, че Мартинов е изнудил добрички бизнесмен да му даде един тон суджук, като твърдял, че е за премиера Бойко Борисов. По време на делото не стана ясно къде е пласиран деликатеса.

Живко Мартинов беше предаден на съд за това, че изнудил бизнесмена Антон Проданов за 4 тона суджук, 30 килограма филе "Елена" и още толкова телешка пастърма. Всичко това на обща стойност над 36 хиляди лева. Делото започна в началото на 2019-та година и след разпити на редица свидетели съдът намери за доказано, че Мартинов е поискал и чрез заплахи и изнудване получил от Проданов само един тон суджук на стойност малко над 7 хиляди лева.

БНТ: Ще обжалвате ли тази присъда?

Живко Мартинов, подсъдим, бивш депутат ог ГЕРБ: Разбира се, че ще обжалвам. Присъствах на смехотворен фарс. Друго не мога да ви кажа. Не съм виждал един суджук от момчето, защото момчето е да обясня, човек с много задължения. В момента задълженията му са 8 милиона. Как да вземеш от умрял писмо, разбирате ли ме правилно.

Съдът цитира в решението си конкретни заплахи и действия от страна на Маринов, с които той като депутат от ГЕРБ е въздействал върху Антон Проданов. Според съдебния състав, обаче, остават недоказани твърденията за по-голямо количество от скъпите колбаси.

Христо Ботев, адвокат: Според мен дори за този тон не се събраха доказателства, но за това има още две инстанции, на които ще поставим въпроса дали въобще има доказателства за извършено престъпление.

Скадалът "Суджукгейт" избухна през лятото на 2017 година. Тогава от прокуратурата обявиха, че Мартинов е искал колбасите от името на премиера Бойко Борисов. Стана ясно още, че Борисов е разпитан като свидетел, а в съдебна зала бяха цитирани и публичните му изявления, че до него не е стигнало дори едно парче суджук.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турнирният директор на Аустрелиън Оъпън: Всички топ тенисисти гледат към Австралия
Турнирният директор на Аустрелиън Оъпън: Всички топ тенисисти гледат към Австралия
Ботев Пд подписа с бразилеца Маркиньос Педросо
Ботев Пд подписа с бразилеца Маркиньос Педросо