НОВИНИ

Повече спасители на варненските плажове

bnt avatar logo
от БНТ
16:31, 21.07.2020
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

От началото на юли на повечето варненски плажове има по двама водни спасители, въпреки промените в Закона за здравето, които дават възможност на пост да остане само един. Идеята беше да се намалят разходите за концесионерите. Те обаче са категорични, че ако на дежурство има само по един спасител, той трудно би предотвратил тежките инциденти.

Централният плаж е един от най-посещаваните във Варна. Добрин Добрев, e воден спасител от 5 години, казва, че сам не би могъл да предотврати тежките инциденти в морето.

“Най-важното нещо за спасителите в такива ситуации е макарата, а за макарата са нужни 4 човека. Колега трябва да дойде от другия пост на нашия и по този начин остава сам следващият пост и ако нещо се случи там, няма кой да помогне", заяви Добрин Добрев – воден спасител.

Въпреки че заради коронавируса туристите тази година са по-малко, инциденти се случват често. Повече от месец Добрин работи сам, но му е трудно заради умората и напрежението при 10-часовото дежурството. Затова и от Българския червен кръст са категорични, че ако има по един спасител на пост, това може да е фатално.

“Спасителите имат и други нужди, да се нахранят и т.н. и примерно заради това има по двама спасители на пост, които да могат да имат взаимозаменяемост. Не бива да се връщаме до опита отпреди години, когато за едно лято се удавиха 500 души”, посочи Илко Раев, председател на Областния съвет на БЧК - Варна.

Хората на плажа също са притеснени, защото на всеки сто метра има само по един спасител. А той не може да опази десетките къпещи се в морето.

"Изникват всякакви ситуации и хората трябва да имат възможност за малко да мръднат от поста, да го освободят, трябва някой да ги покрива в този момент", заяви Господин Сивков.

Затова в началото на юли концесионерът на Централния плаж наема още един спасител, въпреки че не е задължен да го прави.

Автори: Д. Арнаудова, П. Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брайтън си гарантира оставането във Висшата лига
Брайтън си гарантира оставането във Висшата лига
Консултации за антикризисните мерки за бизнеса в Благоевград
Консултации за антикризисните мерки за бизнеса в Благоевград