НОВИНИ

Ще има ли по-малко спасители това лято?

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:22, 03.06.2020
Чете се за: 01:47 мин.
Регионални

Водните спасители през 100 метра в курортите, през 150 метра на обикновените плажове. Наредбата, която регулира дейността им днес беше одобрена от Министерския съвет. Целта е медицинското обслужване да стане по-ефективно.

На този фон концесионери се опасяват, че заради прогнозите за слаб сезон може да се наложи да намалят броя на спасителите.

По всичко личи, че сезон 2020 тази година ще бъде сериозно предизвикателство за всички в сферата на туризма, включително и за водните спасители.

Заради прогнозите за слаб сезон и по-малко приходи концесионерите обмислят варианти за намаляване броя на спасителите. Утвърденият в момента стандарт е поне двама плувци на пост. Тази година се очаква негативната тенденция за липса на спасители както на морета, така и на басейните, да бъде преодоляна, тъй като не ясно дали студентските бригади в САЩ ще се осъществят.

На този фон и още една положителна новина. Миналият летен сезон е отчетен сериозен спад при броя на удавниците. За първи път от години има положителен рекорд, който ни нарежда на челна позиция сред едни от най-развитите държави в Европа.

Тежък летен сезон и малко туристи очакват наематели и концесионери на плажовете във Варна. Затова настояват постовете да са разредени на 150 метра с по един спасител.

Дирон Ръсовски, концесионер: Защото е ясно, че няма да има достатъчно туристи и е излишен разход за всеки наемател и концесионер на толкова гъсто да бъдат спасителните постове.

Освен това от години спасители се намират трудно.

Дирон Ръсовски, концесионер: Заплатите им на някой стигнаха колкотто на IT специалисти и това е голям натиск върху работотодателите. Това ще облекчи до голяма степен този натиск.

От Водноспасителната служба на БЧК предупредиха, че по-малко от двама спасители на пост крие риск за туристите.

Акад. Христо Григоров, председател на БЧК: Тази идея да се разширят постовете и да се сложи по един човек тя е много опасна.

Доц. Стоян Андонов, зам.-министър на младежта и спорта: Ако приемем, че 100 метра е охраняемата ивица има няколко хиляди души. Сам човек дори не би могъл да ги забележи. Ако щете дори при оказването на долекарска помощ двама души действат по-ефективно.

Данните на БЧК показват, че през 2019 - та близо 4 000 души са били спасени от удавяне. 96 са загинали, 15 от тях деца.

Най-опасни остават неохраняемите водоеми. Очаква се тази година много от спасителите да останат в България заради пандемията от коронавирус по света.

Антон Налбантов, директор на Водноспасителната служба на БЧК: Поддържаме едно прилично ниво между 800 и 1000 водни спасители всяка година въпреки демографската криза и не толкова добрата спортна кондиция на сегашните младежи.

На този фон от Спортното министерство настояват плуването да стане задължителен предмет в училище. Оттам уточниха, че клубовете могат да кандидатстват по програми за безплатно обучение, тъй като делегираните бюджети в училищата не стигат за поддръжка на басейни.

Петър Стойчев, световен шампион по маратонско плуване: Аз апелирам за една превенция на водния травматизъм, а именно осигуряване и даване на възможност на всяко едно дете, на всеки един възрастен да се докосне до плувен басейн.

Проучване показва, че в момента едва 22% от българите могат да плуват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повдигнаха обвинение на шофьора от Варна, който блъсна 7 автомобила и пешеходка
Повдигнаха обвинение на шофьора от Варна, който блъсна 7 автомобила и пешеходка
Правителството отпусна пари за манастири и църкви
Правителството отпусна пари за манастири и църкви