НОВИНИ

Любомир Кючуков: ЕС доказа, че може да взима единни решения и да генерира общи политики

bnt avatar logo
от БНТ
19:05, 21.07.2020
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Продължаваме да сме съюз - това е посланието, което дойде от Брюксел и което е основният резултат, изваден пред скоби, преди парите. Това заяви в студиото на "Още от деня" дипломатът Любомир Кючуков - директор на Института за икономика и международни отношения и бивш заместник външен министър, в коментара си за постигнатото споразумение по бюджета на ЕС за следващите 7 години и плана за възстановяване от пандемията от коронавирус след преговори, които продължиха 4 денонощия.

"Европа не е единна. Въпросът е за алтернативата - ако не беше постигнато това споразумение, тогава без излишна драматичност ЕС щеше да е изправен пред много сериозни проблеми, свързани с неговото оцеляване", отбеляза той.

Според него не бива да се подценява постигнатото, което е важно не само за възстановяването на Европа от пандемията, но и за нейното бъдеще.

"Този план наистина беше нещо повече от пари", добави анализаторът.

По думите му "ЕС доказа, че може да взима единни решения" и "потвърди фундаментални неща от гледна точка на своето съществуване".

"Първо, беше потвърден принципът на солидарността. Второ, беше доказано, че могат да се генерират общи политики", изреди Кючуков.

За него преговорите са били тежки, "защото в тях не съдържат много елементи, които от тук нататък ще продължат да оказват влияние върху функционирането на ЕС като цяла, а не само през призмата на парите".

Целия разговор вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
9 банки са готови да отпускат кредити на малки и средни предприятия, засегнати от COVID-кризата
9 банки са готови да отпускат кредити на малки и средни предприятия, засегнати от COVID-кризата
Намалиха новата гаранция на Пламен Бобоков от 1 млн. на 10 000лв.
Намалиха новата гаранция на Пламен Бобоков от 1 млн. на 10 000лв.