НОВИНИ

Европейските лидери договориха бюджет от 1, 824 трилиона евро

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:26, 21.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:47 мин.
Бизнес

Бюджетът на Европейския съюз за следващите седем години ще бъде един трилион 824 милиарда евро. За това се договориха лидерите на държавите от ЕС след маратонска среща на върха в Брюксел, която приключи рано тази сутрин.

750 милиарда от парите ще бъдат част от фонда за възстановяване от коронавируса, а един трилион и 74 милиарда са за Многогодишната финансова рамка.

За първи път в историята си ЕС договаря толкова голям финансов пакет. За това и преговорите бяха толкова мъчителни и продължиха толкова дълго.

В крайна сметка всички лидери си тръгнаха тази сутрин доволни и повечето от тях нарекоха сделката историческа. Сега предстои тя да бъде разглеждана и гласувана в Европейския парламент, който се събира извънредно в четвъртък.

Финансовите специалисти в парламента вече изразиха позицията си днес по сделката, но чувствата им бяха смесени. Те я определиха като положителна по отношение на Фонда за възстановяване, но неадекватна в дългосрочен план. Предстоят интересни дебати.

В периода 2021-2027 г. се очаква България да получи близо 29 млрд. евро, което е близо два пъти повече спрямо сегашния период. 12,3 млрд. евро са парите от Инструмента за възстановяване, като 7,7 млрд. евро от тях ще са под формата на безвъзмездни средства.

България договори и допълнителни 200 млн. евро за по-слабо развитите региони по линия на кохезионната политика.

Бойко Борисов, министър-председател на България: "Е затова заслужавам да ми се иска оставката. Защото близо два милиарда лева повече при това окастряне... Така че нека тези, които днес това ще се упражняват, да го знаят. При 62 млрд. по-малък бюджет, над един милиард евро повече за България. 29 милиарда евро за България следващите години. Не само се запазват средствата по кохезионната политика и общата селскостопанска политика, която беше нашата червена линия, да я наречем. Особено важно е, че успяхме да договорим запазване на нивото на европейското финансиране по тези две политики, като за кохезионната политика са заложени 9 млрд. евро, близо 18 милиарда лева, с 800 милиона евро повече от настоящите".

750 млрд. евро ще съдържа новият инструмент за възстановяване след коронавируса, 390 млрд. от тях ще бъдат предоставяни като грантове, а 320 млрд. - като заеми. Парите ще бъдат заети от капиталовите пазари от името на всички-членки и могат да се използват единствено за справяне с последиците от COVID-19. Освен Еврокомисията и държавите членки ще могат взаимно да контролират плащанията си.

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет: "Ние преговаряхме за пари. Но разбира се става дума за нещо повече от пари. Става дума за работещите и техните семейства, за работните им места, за здравето и благоденствието им. Вярвам, че това споразумение ще бъде повратен момент за Европа, но ще ни изстреля и в бъдещето".

Заради Унгария и Полша за първи път върховенството на закона се обвърза с получаването на средства, но в приемлив за Виктор Орбан вариант.

Виктор Орбан, премиер на Унгария: "Преди и по време на преговорите имаше опити, да не кажа да ни унижат, но поне да ни учат за върховенството на закона. Ние не се само защитихме добре парите си, но и гордостта на нациите се... Никой не може да дава уроци на нацията, която роди "Солидарност" и на нацията, която организира революцията през 56 година".

Сделката за парите е на масата. Сега предстои по-трудната част - реализирането на плановете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Намалиха новата гаранция на Пламен Бобоков от 1 млн. на 10 000лв.
Намалиха новата гаранция на Пламен Бобоков от 1 млн. на 10 000лв.
13-и ден на протести в София
13-и ден на протести в София