НОВИНИ

Covid-19 по света: Румъния отчете нов антирекорд, в Испания случаите са скочили с 400%

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:15, 21.07.2020
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Случаите на COVID-19 в Испания са скочили с 400%, откакто бяха премахнати ограничителните мерки. Властите започват да ограничават достъпа до плажове. Заради големия брой заразени Албания затваря дискотеките и нощните клубове.


В Румъния от днес действа "закон за карнтината". Той премахна законодателния вакуум, от който се възползваха стотици болни от COVID-19, за да напуснат болниците по собствено желание.

Слънце, плаж - лято 2020 се диктува от математически модели. От 21 юни, когато бяха облекчени мерките, са регистрирани над 170 огнища в Каталуния. Статистиката налага преразглеждане на мерките.

"Заради новата ситуация ще намалим капацитета на плажовете с 15%. Това означава, че 8 хиляди души по-малко ще ги посещават", обясни Елои Бадида, градски съветник по климатичните въпроси.

На Балканите, Румъния отчете нов антирекорд - с 994 нови случая за денонощие. Ако броят на заразените надхвърли 1200, може да се стигне до локални карантини. Случаите на COVID-19 в Румъния вече са 38 хиляди. Починалите пациенти са над 2 хиляди.

"Вече достигнахме пълния капацитет. Не знам дали можем да приемем дори един или двама пациенти. Ако тенденцията се запази, не знам какво ще се случи в близко бъдеще", сподели доктор Виржил Муста.

Лекарите в Румъния недоволстват срещу обществото на скептиците - противници на мерките, които обвиняват управляващите в "санитарна диктатура".

"Регистрирахме първия пациент с COVID-19 на 28 февруари. Конспиративните теории се появиха по-късно. Но те много ни притесняват", заяви лекарят Моника Дамиен Поп.

Новият закон предвижда задължителна 48-часова карантина при положителен тест. След това лекар ще решава дали пациентът да влезе в болница или да остане на домашно лечение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още един протест в София с искане оставката на главния прокурор
Още един протест в София с искане оставката на главния прокурор
За поредна вечер протести и в Пловдив, Варна и Русе
За поредна вечер протести и в Пловдив, Варна и Русе