НОВИНИ

Разпръснаха част от праха на Милчо Левиев над родния му Пловдив

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
21:00, 21.07.2020
Чете се за: 00:44 мин.
Още

По желание на Милчо Левиев приживе, част от прахът му беше разпръснат над родния му Пловдив - от Небет тепе. Негови близки ще направят същото и в Лос Анджелис, и в Солун.

Милчо Левиев е име, което принадлежи на света, но той си остана пловдивчанин, споделиха неговите близки и приятели, които споделиха интимния ритуал на Небет тепе. Прахът му бе разпръснат от певицата Вики Алмазиду, негова сподвижница в живота и на сцената.

"Сега би се смял. Би застанал тука и ще каже: Майна, кво става тука на типету?" Най-най-най-любимото му място - Пловдив", каза певицата.

"Един ваш колега преди време го попита: "Господин Левиев, какъв се чувствате - българин или евреин?" Той каза: Аз се чувствам филибелия", разказа Иван Минчев.

"И за хората, които не са филибелии, да поясня какво означава, това означава: Аз съм неистов пловдивчанин, обичам страшно много България и в същото време съм отворен към света космополит", обясни президентът на България от 1997 до 2002 година Петър Стоянов.

Музиката на Милчо Левиев продължава да живее, споделиха близките му. В архива му са открити непознати негови работи, сред които незавършено симфонично произведение, както и аранжименти на класически композитори - всичко това ще бъде завършено и претворено в записи съвсем скоро.

Автор: Владислав Севов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голям пожар избухна в стърнище край Благоевград
Голям пожар избухна в стърнище край Благоевград
Лозунгите на протеста в София (Галерия)
Лозунгите на протеста в София (Галерия)