НОВИНИ

Безплатни PCR тестове в Благоевград, но при условия

bnt avatar logo
от БНТ
09:20, 22.07.2020 (обновена)
9272
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Расте броят на заразените с коронавирус и в Благоевград - 25 души за последното денонощие. На фона на тези данни от РЗИ ще издават направления за безплатни PCR тестове.

До сега на безплатен PCR тест право имаха само хората, които след преглед от специалист, получаваха направление. Такива направления вече издават и от РЗИ, но условията за получаване са различни.

Безплатно тестване за коронавирус могат да си направят само хората, които нямат симптоми, но са имали контакт със заразен. Направленията се издават след сключено споразумение между РЗИ и здравната каса.

Андон Червилов тази сутрин получи отрицателния си резултат от теста за коронавирус, който е направил вчера.

Андон Червилов: Минах безплатно, а иначе трябваше да си платя 100 лева. От 5 дни започнах да се потя доста, а температура нямам.

За разлика от него много от хората, които днес се редяха на опашка, за да се изследват за коронавирус, заплатиха за тестовете си. Някои от тях не са успели да получат направление за безплатно тестване, а други дори не знаеха, че има такава възможност.

От РЗИ - Благоевград уточниха, че право на направление за безплатно тестване имат хората, които са в били в контакт с доказано заразен с коронавирус. Важно условие обаче е те да нямат симптоми.

Д-р Калоян Калоянов - директор на РЗИ-Благоевград: Два дни доста джипита препращат с направления хора със симптоми, болни с температура. Това не е никак редно и не отговаря на всички критерии и алгоритми за лечение на коронавирус инфекцията, така че призовавам пак общопрактикуващите лекари и самите хора, пациентите, които не се чувстват добре, да не идват при нас за безплатни тестове, а да търсят помощ от джипито.

Направленията, издаден и от РЗИ-Благоевград важат и за двете лаборатории в Благоевград, които правят тестове за коронавирус.

Около 60 % от капацитетът отделенията в болниците от Благоевград, в които се лекуват заразени с COVID-19, вече е запълнен. Инфекциозното отделение в Многопрофилната болница е пълно, пациенти се настаняват се във вътрешно отделение, както и в помещенията на досегашните ушно и очно отделения. Болните, които са хоспитализирани, но 3 дни без температура, дори при положителен резултат, се изписват и се поставят под карантина, за домашно лечение.

Автор: Йорданка Бакалска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Православната църква почита паметта на Мария Магдалена
Православната църква почита паметта на Мария Магдалена
Управляващата партия печели изборите в Сирия
Управляващата партия печели изборите в Сирия