НОВИНИ

Щабът: Мерките срещу COVID дават резултат - отчитаме повишение на излекуваните

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:02, 12.11.2020
Чете се за: 01:46 мин.
Още
Снимка: Десислава Кулелиева

Справяме се успешно с контрола на заразата, мерките дават резултат, а броят на излекуваните трайно се повишава. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг в Министерския съвет.

Щабът днес обяви няколко добри новини - за първа седмица процентът на положителните тестове показва известно задържане или поне движение към плато. Не е ясно обаче дали това е устойчива тенденция. Увеличен е броят на излекуваните, които отчитаме последно време, но това се обяснява и с по-високия брой заразени от началото на есента. Остро нагоре обаче все още се движат кривите на заболеваемостта и на смъртността. От началото на епидемията са починали 22-ма медици.

Опитът за реорганизация на здравната система засега е успешен - отбелязаха от щаба - от два дни натискът върху болниците осезаемо е намалял. Например: в "Пирогов" са преминали в пъти по-малко пациенти в сравнение с миналия ден.

"Отвориха се много нови отделения в София, което позволи да се преразпредели потокът от пациенти", заяви директорът проф. Асен Балтов.

На национално ниво са заети 40% от леглата за неусложнени пациенти и 23% от интензивните легла. В определени области обаче ситуацията клони към критична - Благоевград, Габрово, Перник, Разград, Търговище и Шумен.

"Мерките, които се взеха до настоящия момент, показват, че ние успяваме да се справяме успешно с контрола на инфекцията на територията на страната", обясни здравният министър Костадин Ангелов.

Един от измерителите за това как се справяме е нивото на смъртността. България е на 7-о място от 30 държави в Европейския съюз. Тепърва обаче се очаква повишение, тъй като броят на новите случаи скочи последната седмица. На 100 000 души заразените у нас надминават 518. Тук обаче не са отчетени положителните антигенни тестове.

"България като страна с най-меките мерки успява да задържи заболяемост и смъртност около средната за Европа. Разбира се, че е още по-добре да сме на дъното, но и тези показатели, които се задържат трета седмица, са достатъчно показателни, че системата се справя, коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Прекратява се дейността на Координационния център в столицата, който разпределяше свободните болнични легла и насочваше линейките. Само преди дни здравният министър обяви, че всеки момент ще е готова електронна система, която да показва в реално време кои легла са незаети. Два месеца центърът работи без такава система и това силно затрудняваше екипите. Координацията вече ще се извършва от колцентъра на Спешната помощ.

"За целта сме раздали на всички големи болници специални радиостанции, настроени на тяхната честота. Когато линейка тръгва или се насочва от адрес към това лечебно заведение, се осъществява бърза връзка по тази радиостанция", каза още здравният министър.

Има достатъчно количества от всички необходими медикаменти - и в болниците, и в аптеките, според здравния министър. Той отново повтори, че до липсата на лекарства се стига заради презапасяване.

"Всички ги изкупиха, защото в социалните мрежи се разпространяват терапии, рецепти, лекарства. Не се презапасявайте с лекарства, не купувайте антибиотици от аптеките, не се самолекувайте, това е изключително вредно за вас и вашето здраве", апелира Ангелов.

От другата седмица в столицата се очаква да има 3000 легла за тежки случаи и 400 за интензивни пациенти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без по-строги мерки. Борисов: Държавата трябва да работи
Без по-строги мерки. Борисов: Държавата трябва да работи
Как с правилно дишане може да се спасим от депресията
Как с правилно дишане може да се спасим от депресията