НОВИНИ

Учителски разказ от първо лице - как се преподава информатика онлайн

bnt avatar logo
от БНТ
17:14, 12.11.2020
Чете се за: 01:12 мин.
Още

От днес обучението на учениците става много динамично, съгласно последните разпоредби на здравния министър.

В Община Враца в електронна среда са вече от 6-и до 12-и клас. Връбка Антонова е преподавател по информационни технологии в СУ "Хр. Ботев"-Враца. В професионалния си стаж от 30 години никога не е предполагала, че нейната специалност ще бъде тясно свързана един ден с формата на обучение в училище.

Тя преподава на ученици от 5-и до 11-и клас, които до вчера бяха втора смяна. От днес обаче картината е друга - сутрин преподава в класната стая на 5-и клас, а следобяд от вкъщи преминава на онлайн обучение с по-големите ученици.

Връбка Антонова, преподавател: Съвсем друго е живата връзка. Ти можеш да видиш ученика, че той не разбира и в момента да му помогнеш. Докато там той е зад монитора и не го виждаш. След което учениците не са поставени в равноправни условия. На един компютъра му е с WINDOWS 10, на другия с WINDOWS 7. Специално за моите часове, където в 11-и клас имат разширена подготовка, където се изискват специализирани познания, е доста трудно.

Оказва се обаче, че подготовката на учителя за съответния урок изисква много повече време, когато е в електронна среда.

Връбка Антонова, преподавател: За един редовен час съм отделяла около час, за да го подготвя. Тук ми трябват поне два, три часа, защото предварително съм направила презентацията, с която съм онагледила максимално нещата, след което да, ти споделяш екрана, учениците го виждат, но в момента, в който той казва "аз отсреща не виждам еди-какво си", хайде сега ти сподели екрана си. Което вече е губене на време, но ако аз го оставя, той потъва бавно и сигурно надолу.

Ивайла Илиева е петокласничка, която до вчера беше втора смяна. Тази сутрин обаче трябваше да бъде в училище в 8:00 ч.

Ивайла Илиева, ученичка: Много ученици се разстроиха, особено тези от занималнята, не им хареса това, че ще са на занималня следобед, че няма да имат време да играят на телефоните. Снощи да, вярно, че стоях до късно, но... си написах всичко и съм подготвена за днес.

Според учителя Връбка Антонова ефект от мерките ще има, ако онлайн обучението важи едновременно и за учениците, и за учителите. Преподавайки и в двете форми, учителите като нея отново ще са изложени на риск.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спешната помощ в Русе е претоварена със сигнали за COVID-19
Спешната помощ в Русе е претоварена със сигнали за COVID-19
Изборите в САЩ и новият президент през погледа на международния ни редактор Цветелина Йорданова
Изборите в САЩ и новият президент през погледа на международния ни редактор Цветелина Йорданова