НОВИНИ

Брюксел представи мерки за правата на ЛГБТИК-хората в Европа

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:18, 12.11.2020
Чете се за: 01:09 мин.
Европа
Снимка: Архив/БГНЕС

Повече от 40% от лесбийките, гейовете, бисексуалните, трансджендърите, интерсексуалните и куиър-хората в Европа се чувстват дискриминирани или се страхуват от тормоз и стигматизация.

Кризата с COVID-19 още повече влошава ситуацията им. Стратегията на Брюксел цели
да промени отношението към тези хората.

"Не става въпрос за идеология, за това дали сте мъж или жена, става въпрос за правото да обичаш", каза Вера Йоурова - зам.-председател на ЕК, отговарящ ценностите и прозрачността.

Брюксел готви и законодателни предложения, които засягат правата на еднополовите семейства или партньорства и родителството.

"Заради различията в националните законодателства на държавите членки, семейните връзки не винаги биват признавани, когато еднополови семейства пресичат граници вътре в ЕС. Тогава изведнъж се оказва, че детето ви може да не бъде признато като ваше дете, когато пресечете границата на друга европейска държава. Това е неприемливо", каза още Йоурова.

Брюксел смята да разшири списъка на престъпленията в ЕС, за да бъдат обхванати и престъпленията от омраза и хомофобията. Предвижда се също спиране на финансиране за държави или проекти при съмнения за дискриминация.

От Еврокомисията съобщиха, че са замразени средства по проекти на населени места в Полша, които се обявиха за зони, свободни от лесбийки, гейове, бисексуални, трансджендъри, интерсексуални и куиър - хора (ЛГБТИК).

Все повече общини и региони в Полша през последните години приемат "регионални харти за семейните ценности". Миналата години трима полски активисти създават уебсайта "Атлас на омразата", който следи и представя карта на всички тези общини. Няколко местни власти завеждат и дело срещу сайта за накърняване на репутацията им и искат публично извинение и икономически компенсации. Тримата активисти бяха сред номинирани тази година за наградата "Сахаров" на Европейския парламент.

Паулина Паяк - ЛГБТИ - активист, Полша: До сега сме регистрирали повече 200 случая на дискриминация в Полша. Показахме, че повече от 100 полски общини и региони или една трета от територията на страна са приели подобни дискриминационни декларации.

Брюксел очаква от държавите членки се очаква да разработят национални планове срещу хомофобията и дискриминацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За два дни: Осъдиха условно кмета на Калояново, седнал дрогиран зад волана
За два дни: Осъдиха условно кмета на Калояново, седнал дрогиран зад волана
"Зелена зона" в София ще има и в събота, обхваща още два жилищни квартала
"Зелена зона" в София ще има и в събота, обхваща още два жилищни квартала