НОВИНИ

Майкъл Матев постави световен рекорд в спасяването на дузпи (ВИДЕО)

bnt avatar logo
от Калоян Николов
15:37, 12.11.2020
Чете се за: 04:37 мин.
Български футбол
майкъл матев постави световен рекорд спасяването дузпи видео
Слушай новината

Всички единодушно можем да се съгласим, че българският футбол е далеч от най-добрите си времена.

Националният ни отбор вече над 16 години не познава вкуса на голям футболен форум, а клубните ни тимове трудно успяват да направят нещо запомнящо се в евротурнирите, ако успея по чудо да се класират за тях.

Въпреки това, родният футболен запалянко има повод за гордост, защото 20-годишен български вратар постави рекорд в мъжкият футбол.

Титулярният вратар на Левски-Раковски (София) – Майкъл Матев записа името си със златни букви в историята на световния футбол с невиждано досега постижение.

20-годишният талант на „сините“, които се подвизават в столичната „А“ областна футболна група, е единственият страж в света, който успява да отрази четири последователни наказателни удара срещу тима си.

Отборът на Левски-Раковски, воден от дуото Станислав Ангелов и Ради Георгиев, е безапелационен лидер в южната подгрупа на столичното първенство с 9 поредни победи и пълен актив от 27 точки.

За доброто си представяне, „сините“ могат да благодарят и на вратаря си Майкъл, чийто вратарски умения блеснаха още в първия кръг на сезон 2020/21 срещу прекия конкурент на Раковски за влизане във „В“ група – Витоша (Бистрица) II.

На негостоприемния терен в Бистрица, Левски-Раковски спечели с безапелационното 2:0, като герой в срещата се превърна 20-годишният Матев, който отчая „тигрите“ със ефектен плонж и не позволи 11-метровият наказателен удар срещу неговата врата да се реализира в гол.

Майкъл, който е юноша на отбора от столичния квартал "Иван Вазов", бе основно действащ лице и във втория кръг на шампионата, когато Левски-Раковски домакинства на другия си основен конкурент за място в професионалния футбол - ФК Железница (с. Железница).

Тогава младият страж отрази втора поредна дузпа срещу отбора си, а това вдъхнови съотборниците му да постигнат изразителна победа със 7:1 срещу "железничарите".

Последваха нови две спасявания на дузпи от страна на Майкъл Матев в петия кръг на "А" ОГ срещу коравия тим на Обеля и в деветия кръг на първенството срещу Септември (София) II.

С постижението си младият Майкъл Матев задмина и вратаря на ЦСКА-София - Густаво Бусато, който от началото на футболен сезон 2020/21 успя да отрази 3 последователни дузпи.

Първата бе при домакинството на "армейците" на малтийския Сайрънс в първия кръг на Лига Европа, когато ЦСКА победи с 2:1. Втората спасена дузпа на Бусато бе във Варна срещу Черно (Море) (1:1), а третият отбит 11-метров наказателен удар бе срещи БАТЕ (Борисов) в Лига Европа, когато "червените" спечелиха с 2:0.

Блестящата серия на бразилския страж на ЦСКА бе прекъсната в плейофния двубой на "армейците" срещу Базел в Швейцария, когато Кабрал прониза вратата на Бусато, но ЦСКА сътвори пълен обрат срещу гранда от Базел.

Постижението на Матев е прецедент в историята на световния футбол, като единствено митичният страж на Стяуа (Букурещ) - Хелмут Дукадам е успявал да отрази 4 последователни дузпи, но в един двубой.

Това се случва през далечната 1985 г., когато румънците побеждават Барселона на финала в Шампионската лига.

Любопитен факт е, че Майкъл Матев, освен като отличен вратар, има афинитед към музиката и има свой канал в YouTube, където публикува свои авторски рап-песни.

Екипът на "БНТ Спорт" поздравява младият вратар за постижението и му желае крепко здраве и много професионални успехи!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите подкрепиха единодушно Законопроекта за българския жестов език
Депутатите подкрепиха единодушно Законопроекта за българския жестов език
Сопотската болница няма да остане без управител
Сопотската болница няма да остане без управител