НОВИНИ

Закриват Координационния център в София

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:10, 12.11.2020
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Координационният център, който насочваше линейките в коя болница има легла за болни с COVID-19, ще бъде закрит. Това стана ясно по време на редовния брифинг за разпространението на коронавируса у нас.

Според здравния министър Костадин Ангелов натискът върху болниците и върху Спешната помощ вече не е толкова голям, след като бяха открити доста болнични легла - интензивни и за тежки случаи.

Центърът си е изиграл своята роля, уточни шефът на Спешна помощ в София д-р Георги Гелев.

След като бяха разкрити фургони пред болниците за взимане на бързи тестове и PCR тестове и на фона на това, което ще разкрият поликлиниките, където допълнително ще има пробонабиране и отчитане на евентуално болни от COVID, този център вече не върши работа, каза Гелев.

"Когато разговарям, с който и да било директор, докато обяви, че има 10 свободни легла, вече 8 са заети, преди въобще да е стъпила, която и да е линейка. Няма я тази нужда от пренасочване на линейките. Тази функция ще се изпълнява, както до преди епидемията, от Районната координационна централа, която се намира в Центъра за Спешна помощ", допълни д-р Гелев.

Да открие свободно болнично легло - предизвикателството пред Координационния център

Припомняме, че в този Координационен център трябваше да заработи електронна система, която да показва къде има свободни легла. Такава система така и не заработи, което силно затрудняваше работата на центъра.

Още от днешния брифинг вижте тук

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нанопрепарат предпазва от вируси и бактерии на летищата във Варна и Бургас
Нанопрепарат предпазва от вируси и бактерии на летищата във Варна и Бургас
Кристиано Роналдо отбеляза 102-то си попадение за Португалия
Кристиано Роналдо отбеляза 102-то си попадение за Португалия