НОВИНИ

България е заявила интерес към три ваксини

bnt avatar logo
от БНТ
10:16, 12.11.2020 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
Още

България е заявила интерес към три от първите шест ваксини, които ще получат регистрация от Европейската агенция по лекарствата. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг за разпространение на коронавируса у нас.

Ще има достатъчно количества ваксина за всички уязвими групи – лекарите на първа линия, възрастните хора, хронично болните.

Ваксината няма да влиза в задължителния имунизационен календар у нас и ще бъде безплатна за всички български граждани, увери Ангелов.

Битката за ефикасна ваксина - ще има ли пробив срещу COVID-19

Очакваме до 18 ноември да приключи изследването за надеждността на бързите антигенни тестове и становището дали могат да бъдат алтернатива на PCR теста, каза още Ангелов.

"Не се презапасявайте с лекарства, не купувайте антибиотици и не се самолекувайте. Това ще доведе до тежки последствия цялото общество", апелира здравният министър и увери, че имаме достатъчно количества от всички необходими медикаменти.

„Азитромицинът и, който и да е друг антибиотик, не лекува коронавирус. Той трябва да се назначи от лекар. Започването на антибиотик без причина води до тежки последствия“, апелира министърът. Тези препарати понижават имунитета, а това може да доведе до невъзможност организмът да се справи с инфекцията.

Тече реорганизация на цялата здравна система, потвърди здравният министър в началото на срещата. На национално ниво заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 40%, а на интензивните - 23%, сочат данните за вчерашния ден. Най-голяма заетост на леглата с болни от COVID-19 има в Благоевград, Габрово, Перник, Разград, Търговище и Шумен, съобщи още здравният министър.

„Тези числа за условни и динамични, защото тече абсолютен процес по реорганизация на цялата здравна система, съгласно плана, който следваме на етап 4 от Националния план за справяне с коронавирусната инфекция при над 300 новозаболели на 100 000 население“, отбеляза министър Ангелов.

Официално: Нови мерки срещу коронавируса влизат в сила от 12 ноември

„Мерките, които се взеха до настоящия момент, показват, че ние успяваме да се справяме успешно с контрола над коронавирусната инфекция на територията на страната. Философията на мерките е ограничение, което да доведе до намаляване на заболяемостта и ефективен контрол над заболяването в страната“, допълни Ангелов.

Всички училища, в които има над 15% заболели, минават в електронна среда на обучение. Отделните медицински щабове по област и общини могат да надграждат тези мерки, като имат възможност да изведат децата в електронна среда с решение на съответните щабове, с предложение на директора на РЗИ и със заповед на министъра на образованието.

Мярката възрастните хора да могат да пазаруват само между 8.00 и 10.00 ч. е била взета след сериозни дискусии, увери министърът. Обстановката ще бъде следена и при необходимост мерките ще бъдат изменяни. При влошаване на времето „зеленият коридор“ за хората над 65 години ще бъде изместен между 14.00 и 16.00 ч.

Кои градове затягат мерките срещу коронавируса?

Общият брой на медицинския персонал, който е с положителен тест за коронавирус, е 3459. В лечебни заведения са 121, 9 от които са в интензивни отделения, обобщи министърът. До момента са починали 22 медицински специалисти.

Смъртността показва нивото на организация на здравната система и по-точно възможността здравната ни система да се справи с епидемията. Страните, в които смъртността е по-висока от тази в България, са Чехия, Белгия, Унгария, Словения, Полша и Хърватска. Страните, в които смъртността е близка до тази у нас, са Франция и Испания, поясни още здравният министър.

Всички области в страната вече са в червена зона.

Средната заболеваемост у нас достигна 518 на 100 000. България в момента е на 14-о място по заболеваемост в Европа и на 7-о по смъртност. Тези показатели са доказателство, че системата се справя, заяви доц. Ангел Кунчев.

Натискът върху лечебните заведения в последните дни намаля, което позволи да се преразпредели потокът от пациенти, съобщи проф. Асен Балтов, директор на „Пирогов“.

Тази тенденция потвърди и шефът на Спешна помощ в София д-р Георги Гелев.

Координационният център, който насочваше линейките в коя болница има легла за болни с COVID-19, ще бъде закрит, обяви д-р Гелев. Причината е, че след като бяха изградени мобилните пунктове пред болниците, нуждаещите се сами се насочвали към съответното лечебно заведение. „Пренасочването на линейките ще се изпълнява от Районната координационна централа, която се намира в центъра за Спешна помощ“, поясни той.

Доц. Мангъров: Да се облекчат процедурите по изписване на болни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И Феликс Оже-Алиасим отпадна в София
И Феликс Оже-Алиасим отпадна в София
Психология по време на пандемия: Защо се запасяваме с ненужни стоки?
Психология по време на пандемия: Защо се запасяваме с ненужни стоки?