НОВИНИ

С маски в клас - призив към ученици и учители в Благоевград

Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ
08:03, 12.11.2020
Чете се за: 00:58 мин.
Още

От Регионалното управление на образованието в Благоевград призоваха учителите и учениците да носят маски в клас. Началникът Ивайло Златанов проведе виртуална среща с директорите на учебните заведения в Благоевградска област, на която стана ясно, че учениците от 1-ви до 7-и клас няма да преминават в електронна форма на обучение.

От Инспектората по образованието са категорични, че за да се опази живота и здравето на хората, личните предпазни средства трябва да бъдат носени не само от учители и ученици, но и от всички, които участват в процеса на обучението.

"Отправихме отново апел да прецизират ситуацията и да направят една разяснителна кампания отново и в крайна сметка с цел опазване живота и здравето на ученици и учители. Категорично считам, че по този начин ще бъдем и съпричастни към здравната система, която безспорно изпитва трудности, имайки предвид стремглавото завишаване на хората, дали положителен тест за коронавирус, в частност учители, ученици, което е притеснително", каза Ивайло Златанов – началник на Регионалното управление на образованието.

Родители имат различни мнения относно носенето на маски и от учениците в клас.

Педагогическите съвети могат да задължават учениците да носят маски и в клас

Данните на специалистите за последните дни показват увеличаване на броя на заразените учители и ученици с коронавирус в региона.

"В сравнение с предходната седмица броя се е увеличил може би с 40%. И нещото, което в по-голяма степен ме притеснява, е за разлика от ситуацията в началото на октомври, когато бумът на контактните беше по-голям в сравнение с колегите, дали положителен тест за коронавирус – сега ситуацията е точно обратната. От 102 учители, карантинирани, 82 са с положителен тест за коронавирус и 20 са контактни, нещото, което е притеснително", констатира Ивайло Златанов.

От образователния инспекторат обясниха, че обсъждат вариант учениците от различните етапи на обучение - гимназиален, прогимназиален и начален, да се редуват в присъствена и дистанционна форма.

Репортер: Надежда Цинцарска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лъчезар Борисов: Ще инвестираме 330 милиона в българската икономика до края на годината
Лъчезар Борисов: Ще инвестираме 330 милиона в българската икономика до края на годината
Търсят се медици в Дупница, няма кой да работи в триажния кабинет
Търсят се медици в Дупница, няма кой да работи в триажния кабинет