НОВИНИ

Първа публична поява на Тръмп, Байдън избра началник на кабинета на Белия дом

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:23, 12.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:12 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС

Доналд Тръмп и Джо Байдън участваха в две различи събития по повод Деня на ветераните. Това беше и първата публична поява на Тръмп от събота. Той все още отказва да признае поражението си на изборите, докато Байдън усилено работи за сформирането на бъдещия си екип. Демократът оповести своя избор за началник на кабинета си в Белия дом.

Рон Клейн - това е човекът, предложен да оглави канцеларията на президента на Съединените щати. Ветеранът отдавна е дясна ръка на Джо Байдън и сега ще го последва в Белия дом. Назначението е политическо и не се нуждае от одобрението на Сената.

Рон Клейн е близък сътрудник на Байдън от 80-те години - първо в Сената, а после и по времето, когато е вицепрезидент. Бивш координатор за борба с ебола, който в момента се занимава с проблеми, свързани с COVID-19. Клейн е яростен критик на Тръмп заради начина му на действие срещу коронакризата.

"Решенията на администрацията не само не дадоха резултати, но и със сигурност допринесоха за най-голямото фиаско в американския отговор на кризата. Провалът на идеята за масово тестване за вируса определено се дължи на липсата на координация. Няма обяснение защо Съединените щати изостават след страни като Южна Корея и Сингапур по отношение на защитата на населението си", заяви Рон Клейн, бивш координатор за борба с ебола, 10 март 2020.

И докато Байдън продължава да нарежда екипа си, Доналд Тръмп все така не признава победата му. Щабът му настоява за повторно броене на гласовете и оспорва резултати. Ръчно броене беше разпоредено в Джорджия. Разликата в гласовете между двамата кандидати там е едва 14 хиляди. Но дори и без подкрепата на електорите от този щат, Байдън печели, показват изчисленията.

Действащата в момента американска администрация бойкотира Байдън, твърдят представители на Държавния департамент. Послания от чуждестранни лидери, адресирани до демократа, не са му били предадени, информира телевизия Си Ен Ен.

По традиция Държавният департамент отговаря за комуникацията с избрания за президент на Съединените щати. Но и без тази подкрепа екипът на Байдън е в контакт с чуждестранни ръководители и той вече проведе поредица от телефонни разговори.

Междувременно Тръмп и Байдън почетоха Деня на ветераните - всеки по своя начин. Първият на церемония в Арлингтън, Вирджиния, а вторият - във Филаделфия, Пенсилвания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разкриват още болнични легла за COVID болни в онкологичния център в Русе
Разкриват още болнични легла за COVID болни в онкологичния център в Русе
1 милион случая на COVID-19 в Италия, отрицателен тест за влизащите в Испания
1 милион случая на COVID-19 в Италия, отрицателен тест за влизащите в Испания