Екозащитници срещу строежи в Синеморец и Рупите

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
22:28, 11.11.2020
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Екозащитници поискаха наказание за разрешилите строежи в природен парк "Странджа", а други пък подадоха сигнал за строителство в местността Рупите, в защитени територии и зони по "Натура 2000".

Според природозащитниците строителството на частни имоти върху земеделска земя в местността "Поляните" край Синеморец, е пореден опит да се заличат и малкото останали незастроени части от южното ни Черноморие, които са в Природен парк "Странджа".

Зорница Стратиева, Асоциация на парковете в България: Драстичните нарушения са настоящото строителство на еднофамилна вилна сграда, която продължава да се строи точно в непосредствена близост до черноморския бряг.

Николай Найденов, с. Синеморец: Бавно и постепенно тези земеделски земи край морето са станали урегулирани поземлени имоти на парче, на летящи хартийки, с подкрепата на общинските власти.

ВАП сезира МОСВ и ДНСК да извършат проверка на строителни дейности в Синеморец

Върховната административна прокуратурата сезира екоминистерството и дирекцията за строителен контрол и назначи проверка на строителните дейности в местността "Поляните" край Синеморец. Резултатите се очакват.

Вече втора година природозащитници се борят и срещу застрояването в местността Рупите. В момента строителните дейности са спрени.

Андрей Ковачев, Сдружение за дива природа "Балкани": В момента има проект с над десет къщи за гости, басейни, паркинги, частен проект и съответно ще се правят пътища до античния град Хераклея синтика, т.ее. ще има една застроена, неатрактивна среда.

Протест срещу застрояването край храма на Ванга в Рупите

От община Петрич съобщиха, че проектът с къщи за гости, срещу който хората протестират,не е на общината, а на частен инвеститор, представил необходимите документи.

Минка Салагьорова, зам.-кмет в община Петрич: Строителните разрешения се проверяват от Регионалната инспекция по строителен контрол, т.е. ако е имало проблем тази дирекция може да отмени разрешението, а не общината.

От община Петрич определиха като пресилени твърденията, че с това строителство в Рупите ще бъде изчерпана минералната вода там. Увериха, че чрез Общинския съвет този процес ще бъде контролиран.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Автомобил се вряза в полицейско управление в Лондон
Автомобил се вряза в полицейско управление в Лондон
Авария остави Перник без вода
Авария остави Перник без вода