НОВИНИ

Екозащитници срещу строежи в Синеморец и Рупите

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
22:28, 11.11.2020
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Екозащитници поискаха наказание за разрешилите строежи в природен парк "Странджа", а други пък подадоха сигнал за строителство в местността Рупите, в защитени територии и зони по "Натура 2000".

Според природозащитниците строителството на частни имоти върху земеделска земя в местността "Поляните" край Синеморец, е пореден опит да се заличат и малкото останали незастроени части от южното ни Черноморие, които са в Природен парк "Странджа".

Зорница Стратиева, Асоциация на парковете в България: Драстичните нарушения са настоящото строителство на еднофамилна вилна сграда, която продължава да се строи точно в непосредствена близост до черноморския бряг.

Николай Найденов, с. Синеморец: Бавно и постепенно тези земеделски земи край морето са станали урегулирани поземлени имоти на парче, на летящи хартийки, с подкрепата на общинските власти.

ВАП сезира МОСВ и ДНСК да извършат проверка на строителни дейности в Синеморец

Върховната административна прокуратурата сезира екоминистерството и дирекцията за строителен контрол и назначи проверка на строителните дейности в местността "Поляните" край Синеморец. Резултатите се очакват.

Вече втора година природозащитници се борят и срещу застрояването в местността Рупите. В момента строителните дейности са спрени.

Андрей Ковачев, Сдружение за дива природа "Балкани": В момента има проект с над десет къщи за гости, басейни, паркинги, частен проект и съответно ще се правят пътища до античния град Хераклея синтика, т.ее. ще има една застроена, неатрактивна среда.

Протест срещу застрояването край храма на Ванга в Рупите

От община Петрич съобщиха, че проектът с къщи за гости, срещу който хората протестират,не е на общината, а на частен инвеститор, представил необходимите документи.

Минка Салагьорова, зам.-кмет в община Петрич: Строителните разрешения се проверяват от Регионалната инспекция по строителен контрол, т.е. ако е имало проблем тази дирекция може да отмени разрешението, а не общината.

От община Петрич определиха като пресилени твърденията, че с това строителство в Рупите ще бъде изчерпана минералната вода там. Увериха, че чрез Общинския съвет този процес ще бъде контролиран.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автомобил се вряза в полицейско управление в Лондон
Автомобил се вряза в полицейско управление в Лондон
Авария остави Перник без вода
Авария остави Перник без вода