НОВИНИ

"Св. Георги и змеят" е най-новият графити стенопис в София

bnt avatar logo
от БНТ
20:45, 11.11.2020
5263
Чете се за: 00:51 мин.
Още

От няколко години София е част от картата на най-популярните дестинации за почитателите и последователите на уличното изкуство.

"Свети Георги и змеят" е най-новият графити стенопис в центъра. Можете да го видите на улица "Триадица" до Министерство на eнергетиката.

Въздействащ, монументален и различен е Свети Георги на графити артиста Божидар Симеонов - Бозко. Той прилича повече на раним, изморен, но непримирим обикновен човек, отколкото на светец.

Над 10 години, повече от 20 стенописа по стените на знакови сгради, още толкова чужди и български световноизвестни графити артисти участват в проекта на Ясен Гешев за ърбан арт. Тази последна улична стенопис е посветена на всички негови съмишленици, които повярваха, че хората имат силата да променят градската среда, за да стане уличното изкуство популярно и у нас и да е част от Културния календар на София.

"Божидар е изключителен, защото той може с много прости средства да накара хората да мислят, да тълкуват и да говорят и да се вълнуват. Изумително е как няколко кофи боя върху една стена mogat да накарат толкова много хора да дебатират и да дискутират", каза Ясен Гешев, основател на URBAN CREATURES.

За да преживеете пълноценно мащаба на "Свети Георги и змея", трябва да го видите на живо и да чуете през безплатното приложение специално написаната музика на Веселин Митев, познат ни от "Исихия" и "Кайно йесно слонце".

"За мен и за нас, той е един от най-добрите български музикални творци", споделя Ясен Гешев.

Неговата музика не е концерт, a e ритуал. Точно така го чувстваме и ние.

Репортер: Ростислава Генчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ отваря "Порталът" във времето с нов български сериал
БНТ отваря "Порталът" във времето с нов български сериал
Продължават протестите за оставка на главния прокурор
Продължават протестите за оставка на главния прокурор