НОВИНИ

Жена от дом за възрастни почина от COVID-19, никой не уведомил близките ѝ

bnt avatar logo
от БНТ
20:18, 11.11.2020
5577
Чете се за: 01:05 мин.
Още

Възрастна жена, настанена в дом за стари хора в Старозагорски минерални бани, почина от COVID-19 след двуседмично лечение с антибиотици, без да бъде потърсена своевременно лекарска помощ.

За случилото се сигнализира в социалните мрежи нейната дъщеря. В социалното заведение към момента има двама служители и един домуващ с положителни тестове.

За огнище на заразата все още не може да се говори. Предстоят проверки и ново тестване.

Възрастната жена се почувствала зле на 25 октомври, било ѝ назначено антибиотично лечение от фелдшера на дома, но без резултат. Десетина дни по-късно за нея била повикана линейка, но заради симптоми на инсулт.

В болницата станало ясно, че е с тежка двустранна пневмония и e положителна на COVID-19.

Никой не уведомил близките за състоянието ѝ, както и за настъпилата в последствие смърт.

Според дъщерята заразата е внесена от персонала на социалния дом, а поста в социалните мрежи е за да се даде гласност на проблема.

Нели Ботева, дъщеря: За мен тук има много голяма нередност и никой не си е свършил работата. Искам гласност, искам това, което се случи с майка ми, да не се случи с други хора.

От дома за стари хора потвърдиха за двама заразени с COVID-19 служители и един потребител. Последните правени тестове са били на 23 октомви. Не отричат заразата да е тръгнала от служител на дома.

Илия Александров, директор на Дом за стари хора, Старозагорски минерални бани: Явно е дошла от наш служители, за съжаление, или не са установили за себе си навреме, че има нещо подозрително в здравословното им състояние.

Според ръководството на дома се спазват всички противоепидемични мерки и медицинските предписания по лечението на възрастната жена. Ограничени са посещенията на външни лица.

От общината са в готовност за ново тестване на домуващи и персонал.

Иванка Сотирова, заместник-кмет, община Стара Загора: Чакаме да пристигнат тестовете, отново да направим тези бързи тестове на домуващите в дома.

В дома за стари хора в Старозагорски минерални бани от утре започват проверки за установяване на пропуски и нередности.

Автор: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България най-накрая прекъсна сушата след класика срещу Гибралтар
България най-накрая прекъсна сушата след класика срещу Гибралтар
Началникът на клиниката по трансплантации в Александровска болница подаде оставка
Началникът на клиниката по трансплантации в Александровска болница подаде оставка