НОВИНИ

Кога и как ще заработи 5G мрежата в България

bnt avatar logo
от БНТ
21:32, 11.11.2020
Чете се за: 00:44 мин.
Наука и технологии

Кога България ще се сдобие с 5G мрежа и какво да очакваме от нея? Ползите за бизнеса в международен аспект са безусловни. Изследване показва, че глобалната икономика ще спечели 15 милиарда долара благодарение на мрежата, а преносът на данни ще се случва в пъти по-бързо.

Каква е ситуацията у нас?

Дигиталната икономика в България нараства с повече от два и половина пъти по-бързо, отколкото в петте големи пазара на ЕС през последните пет години, показват данни на Института за икономика и политики към УНСС.

Анализ на Европейската комисия определя, че общите разходи за внедряване на 5G в държавите членки ще са около 56 млрд. евро през тази година. С оглед COVID едва ли тези средства ще бъдат използвани в пълен размер. Но също така се очаква и 5G да създаде 2,3 милиона работни места в ЕС.

"За" и "против" въвеждането на 5G мрежата

За България дигитализацията по оптимистична прогноза може да добавя по 1% върху Брутния вътрешен продукт.

Къде са негативите?

Ще изграждаме по-гъсто разположени станции, заради техническата специфика на покритие на мрежата от пето поколение. Освен това, много хора се притесняват, че тази свръхмодерна технология само ще ни вреди заради по-мощното излъчване.

Ще трябва ли да си сменяме телефоните заради новата мрежа и ще работим ли на по-бързи обороти - тези въпроси в "Бизнес.БГ" коментира техническият директор на един от мобилните оператори у нас Красимир Петров.

Гледайте още теми от "Бизнес.БГ"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китай изстреля първите си 13 сателита от 6G поколение
Китай изстреля първите си 13 сателита от 6G поколение
Калфин: Бюджетът не трябва да е политика само за една година
Калфин: Бюджетът не трябва да е политика само за една година