НОВИНИ

Калфин: Бюджетът не трябва да е политика само за една година

bnt avatar logo
от БНТ
21:18, 11.11.2020
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

На бюджета трябва да се гледа не като на една кошница пари, а като на политики. Обикновено те са дългосрочни - трудно можем да се радваме на нещо, което ще се случи в рамките на една година и след това ще се отмени. Това коментира в предаването "Бизнес.БГ" бившият министър на финансите Ивайло Калфин.

Съвсем разумно правителството оставя по-голям резерв и предвижда значителен дефицит, ако продължи медицинският проблем с пандемията и се задълбочи икономическата криза да има буфер, заяви Калфин.

Според него обаче, проблемът е за какво ще отидат тези пари. Например - правителството казва, че само за една година ще се дават по 50 лева за дете на всяко семейство и това ще струва около 400 млн. лв на държавата. Това обаче ще го има само една година, обясни финансистът.

По думите му, правителството трябва да помогне с някаква публична услуга като например намаляване на таксите за детска градина, а не с политика само в рамките на една година.

Калфин коментира и пенсионната система, като заяви, че логиката не е да се раздават по 50 лева на всички, тъй като тази мярка ще продължи само до март догодина. Той е категоричен, че трябва да се предостави солидна социална помощ на хората с най-ниски пенсии.

Вижте целия разговор с Ивайло Калфин във видеото.

Гледайте още теми от "Бизнес.БГ"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кога и как ще заработи 5G мрежата в България
Кога и как ще заработи 5G мрежата в България
В седмицата на Йордан Йовков: БНТ с премиера на документална поредица за българския писател и хуманист
В седмицата на Йордан Йовков: БНТ с премиера на документална поредица за българския писател и хуманист