НОВИНИ

Д-р Ангелова: Трябва да бъдем предпазливи в употребата на антибиотици

bnt avatar logo
от БНТ
07:39, 12.11.2020
Чете се за: 01:22 мин.
Още

При лечението на COVID-19 aнтибиотиците не трябва да бъдат прилагани прибързано. Това каза в "Денят започва" пулмологът д-р София Ангелова. Както при всички вируси коронавирусът не се повлиява от тях и те трябва да бъдат вземани само по лекарско предписание. Тя отново напомни - кои са няколкото стъпки при съмнение, че сме заразени.

"В последно време това, което ме впечатлява, всеки се обажда и казва аз съм COVID положителен. Искам да отправя едно послание към всички тези хора - виждам изключително голямо напрежение на хората, паника и страх. Това, че си COVID положителен, не си обречен, не значи, че животът свършва. Хората оздравяват и се връщат на работа. Хората имат нужда от едно изясняване.

Първото нещо е да останат вкъщи, да бъдат изключително спокойни и да приемат много течности, да проветряват дома си, да поддържат връзка с личния лекар и да приемат медикаменти по съвет на лекаря. Да се отпуснат, да релаксират, да поставят тялото си в покой, което ще помогне за скъсяване на оздравителния процес. Оздравителният процес е до 14 дни. Хората искат бързо да оздравеят и притискат колегите. Тук става въпрос за борба с вирус, а не с бактерии и лечението не се повлиява от антибиотици. 70% от пациентите са получавали антибиотик, без да имат нужда", съветва д-р Ангелова.

Трябва да бъдем предпазливи в употребата на антибиотици, защото след това има опасност да остане антибиоточна резистентност, каза д-р Ангелова.

"Водещ симптом при 80% от хората е температурата, не се плашете от температурата. Много моля не се плашете от високата температура, тя е защитна реакция в борбата с вируса, при висока температура вирусите загиват. Не трябва да бързаме да сваляме температурата. Към температурата може да се появи кашлица, а след това и задух. Единият вид задух е да не можеш да приемеш пълноценно въздух, той е израз на паниката, на страха. Но когато има задух с повърхностно дишане, с накъсване на думите, този човек трябва да бъде прегледан и тогава да се прецени за болнично лечение. Това са 15% от заболелите и 5% са тези, които имат нужда от интензивни грижи.

Не всички болни губят обоняние", уточни д-р Ангелова. При някои се получава загуба, при други се получава много силна болка по кожата. Има хора, които имат само температура, която продължава до две седмици. Трябва да има търпение, всеки да настрои своя часовник, че заболяването протича до две седмици.

Според д-р Ангелова хората, които са си направили антигенни тестове, би трябвало хората да се тестват и с PCR и да влязат в регистрацията на РЗИ.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три поликлиники във Варна ще открият изнесени кабинети за COVID-19
Три поликлиники във Варна ще открият изнесени кабинети за COVID-19
Разкриват още болнични легла за COVID болни в онкологичния център в Русе
Разкриват още болнични легла за COVID болни в онкологичния център в Русе