НОВИНИ

Доц. Мангъров: Да се облекчат процедурите по изписване на пациенти

bnt avatar logo
от БНТ
08:50, 12.11.2020
6414
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Да се облекчат процедурите по изписване на болни, предложи началникът на COVID отделението в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров. Това би улеснило постъпването на болни, тъй като в момента COVID отделението е пълно и трябва да се изпишат едни пациенти, за да се приемат други.

"Следва да се облекчат някои от наложените от Здравната каса процедурите по изписване на болните, за да има повече място за маневриране. Всички неща в клиничните пътеки са хубави, но в значителна степен водят до излишно задържане на болни, които могат да бъдат изписани. Когато те не се изпишат по правилата на клиничните пътеки, касата не плаща", предложи в "Денят започва" доц. Атанас Мангъров - началник на COVID отделението в Инфекциозна болница.

В момента голяма част от доболничната помощ е минала в телефонен режим, а няма как да се лекуват хора по телефона, коментира още доц. Мангъров.

Български лекарски съюз: Самолечението е опасно!

"В момента се получава така, че когато някой е болен и се карантинира вкъщи и му се случи нещо, което налага лекарски преглед, единственият начин е да се обади на телефон 112 и да влезе в болница. Това води до препълване на болниците ненужно", обясни доц. Мангъров.

По думите му, COVID-19 не е особено опасна инфекция и личните лекари могат да извършват прегледи при спазване на всички мерки за безопасност. Не може да се лекува виртуално, медицината е практическа дейност и се практикува лице в лице.

Вижте целия разговор с доц. Мангъров във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филип Станимиров, екскурзовод: Туристи няма
Филип Станимиров, екскурзовод: Туристи няма
Лъчезар Борисов: Ще инвестираме 330 милиона в българската икономика до края на годината
Лъчезар Борисов: Ще инвестираме 330 милиона в българската икономика до края на годината