НОВИНИ

Русия и Европа - чия ваксина ще пребори COVID-19

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:40, 12.11.2020
Чете се за: 01:25 мин.
Здраве

Търсенето на лек срещу COVID-19 се превърна в поредния повод за състезание между Русия и Запада.

Часове след като "Пфайзер" съобщи за ваксина, която има 90% ефективност срещу вируса, от Москва заявиха, че тяхната разработка е по-добра или по-точно - с 92% ефективност.

Близо година светът е в търсене на лечение срещу COVID-19. След отминаването на летните месеци стана ясно, че надеждата с високите температури вирусът да изчезне от само себе си, няма да се оправдае.

ЕК подписа договор с Пфайзер и БиоНТек за ваксината срещу COVID-19

Експертите са категорични - единствено, когато има ваксина, ще можем да твърдим, че сме преборили заразата.

В надпреварата за създаване на ваксина се включиха учени от целия свят. Три са институтите, които дават обнадеждаващи резулати - Оксфорд, разработката на "Пфайзер" и руската ваксина.

Спутник V беше първата, за която чухме, а Москва побърза да я регистрира.

Създателите ѝ твърдят, че тя може да предпази човек в продължение на две години след инжектирането.

Как работи? В организма се инжектират безвредни човешки аденовируси, които принуждават тялото да създаде имунен отговор към вируса. Тествана е в три етапа - първоначално върху 20 заразени, част от които получили ваксината, а останалите - плацебо. След това на група от 16 000 доброволци. По-късно Спутник V e приложена на между 20 и 40 000 доброволци в близо 30 болници.

Резултатите - чувствително засилване на имунитета им. Колкото до страничните ефекти - съобщава се за краткосрочни такива, като треска, умора и главоболие.

Кирил Дмитриев, директор на Фонд за инвестиционно подпомагане: Първоначалните данни са много обнадеждаващи. Ваксината показва ефикасност от близо 92%. Разбира се, предстои да бъдат направени още изследвания.

Клинични изпитания на ваксината са извършени и в Индия, Бразилия, ОАЕ и Беларус.

Според СЗО ваксина, която показва най-малко 75% ефективност, се счита за добра, а такава с над 90% - за изключително полезна в битката с вируса.

Създадоха ваксина срещу COVID-19 с 90% ефективност

Руските власти не закъсняха със суперлативите относно тяхната разработка:

Михаил Мурашенко, министър на здравеопазването: Спутник V е първата регистрирана ваксина срещу COVID-19. Предстои да започнем доставки в цялата страна.

Владимир Путин, президент на Русия: И двата института, които разработиха ваксини, показват много добри резулати. Въпросът е да започнем масово производство. Надяваме се до края на годината да започне масова ваксинация на населението.

Засега Спутник V ще се доставя приоритетно на здравни работници, особено тези, които работят на първа линия срещу вируса. Очаква се тя да стане достъпна за широката общественост в началото на следващата година.

Засега ЕС няма интерес към закупуване на ваксината от Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефът на Александровска болница не е разписал оставките на екипа на Клиниката по трансплантации
Шефът на Александровска болница не е разписал оставките на екипа на Клиниката по трансплантации
Гранични полицаи са задържани при спецакция на "Капитан Андреево"
Гранични полицаи са задържани при спецакция на "Капитан Андреево"