Русия и Европа - чия ваксина ще пребори COVID-19

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:40, 12.11.2020
Чете се за: 01:25 мин.
Здраве

Търсенето на лек срещу COVID-19 се превърна в поредния повод за състезание между Русия и Запада.

Часове след като "Пфайзер" съобщи за ваксина, която има 90% ефективност срещу вируса, от Москва заявиха, че тяхната разработка е по-добра или по-точно - с 92% ефективност.

Близо година светът е в търсене на лечение срещу COVID-19. След отминаването на летните месеци стана ясно, че надеждата с високите температури вирусът да изчезне от само себе си, няма да се оправдае.

ЕК подписа договор с Пфайзер и БиоНТек за ваксината срещу COVID-19

Експертите са категорични - единствено, когато има ваксина, ще можем да твърдим, че сме преборили заразата.

В надпреварата за създаване на ваксина се включиха учени от целия свят. Три са институтите, които дават обнадеждаващи резулати - Оксфорд, разработката на "Пфайзер" и руската ваксина.

Спутник V беше първата, за която чухме, а Москва побърза да я регистрира.

Създателите ѝ твърдят, че тя може да предпази човек в продължение на две години след инжектирането.

Как работи? В организма се инжектират безвредни човешки аденовируси, които принуждават тялото да създаде имунен отговор към вируса. Тествана е в три етапа - първоначално върху 20 заразени, част от които получили ваксината, а останалите - плацебо. След това на група от 16 000 доброволци. По-късно Спутник V e приложена на между 20 и 40 000 доброволци в близо 30 болници.

Резултатите - чувствително засилване на имунитета им. Колкото до страничните ефекти - съобщава се за краткосрочни такива, като треска, умора и главоболие.

Кирил Дмитриев, директор на Фонд за инвестиционно подпомагане: Първоначалните данни са много обнадеждаващи. Ваксината показва ефикасност от близо 92%. Разбира се, предстои да бъдат направени още изследвания.

Клинични изпитания на ваксината са извършени и в Индия, Бразилия, ОАЕ и Беларус.

Според СЗО ваксина, която показва най-малко 75% ефективност, се счита за добра, а такава с над 90% - за изключително полезна в битката с вируса.

Създадоха ваксина срещу COVID-19 с 90% ефективност

Руските власти не закъсняха със суперлативите относно тяхната разработка:

Михаил Мурашенко, министър на здравеопазването: Спутник V е първата регистрирана ваксина срещу COVID-19. Предстои да започнем доставки в цялата страна.

Владимир Путин, президент на Русия: И двата института, които разработиха ваксини, показват много добри резулати. Въпросът е да започнем масово производство. Надяваме се до края на годината да започне масова ваксинация на населението.

Засега Спутник V ще се доставя приоритетно на здравни работници, особено тези, които работят на първа линия срещу вируса. Очаква се тя да стане достъпна за широката общественост в началото на следващата година.

Засега ЕС няма интерес към закупуване на ваксината от Русия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Шефът на Александровска болница не е разписал оставките на екипа на Клиниката по трансплантации
Шефът на Александровска болница не е разписал оставките на екипа на Клиниката по трансплантации
Гранични полицаи са задържани при спецакция на "Капитан Андреево"
Гранични полицаи са задържани при спецакция на "Капитан Андреево"