НОВИНИ

В кои градове у нас учениците от 6-и до 12-и клас остават онлайн?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
14:58, 11.11.2020 (обновена)
9384
Чете се за: 05:50 мин.
Образование
училището остава онлайн големите градове

С минимум две седмици до 22 ноември ще се удължи онлайн обучението на учениците от 6-и до 12-и клас в по-големите градове у нас. Това са решили областните щабове за справяне с последиците от коронавируса.

Сред градовете, които са предпочели да удължат дистанционното обучение, са София, Бургас, Варна и Пловдив. По-малки населени места обаче връщат присъственото обучение - Ловеч, Стара Загора и Смолян.

Всяко училище има правото да реши дали да пусне в дистанционна форма на обучение учениците си и от по-ниските класове - от 1-ви до 5-и клас. Решението е на директорите, които трябва да преценят каква е реалната ситуация в училищата.

Удължава се онлайн обучението за две седмици и в един от най-големите университети у нас, този за национално и световно стопанство.

Ловеч

Възстановяват се присъствените учебни занятия за учениците от гимназиален етап на обучение на територията на област Ловеч, без тези на територията на община Троян, считано от 12 ноември. Това реши Областният щаб по здравеопазване след проведено неприсъствено заседание.

Учебният процес в училищата на територията на община Троян ще бъде възстановен в присъствена форма на 16 ноември. Това е решение на Временния оперативен щаб за борба с коронавируса в Троян след проучване на становища на директорите на учебните заведения.

Смолян

В Смолянска област в момента гимназистите учат в електронна среда, а останалите ученици - присъствено. Планира се от понеделник - 16 ноември, и учениците от горен курс да се върнат в училище. Данните до момента сочат, че заболеваемостта сред учители и ученици в областта е 8-10%, като не всички отсъстват заради COVID епидемията.

За утре е насрочено разширено заседание на Областния щаб, на което ще се разгледа ситуацията община по община и училище по училище и ще се вземе решение как ще продължи обучението.

Бургас

В Бургас учениците от 6-и до 12-и клас ще се обучават в дистанционна форма от утре - 12 ноември, до 25 ноември включително. Това реши Областният щаб за борба с COVID-19 след разглеждане на данните за заболеваемостта в областта.

На този етап учениците от 1-ви до 5-и клас остават в училище, а преминаването им в онлайн форма на обучение ще е само в краен случай. В тази възраст е задължително децата да бъдат в присъствието на възрастен, което е основният аргумент на Щаба да останат в училище.

Въпреки това, при регистрирана заболеваемост над 20%, директорите на училища могат да поискат онлайн обучение и за най-малките.

По искане на 16 бургаски училища техни петокласници и четвъртокласници също ще учат дистанционно от утре, 12 ноември, до 25 ноември.

Посочената причина е че те и в момента имат боледуващи учители и ученици, заразени с COVID-19. За да не станат повече и едните, и другите, училищата продължават обучението до посочената дата в електронна среда.

Пазарджик

В град Пазарджик учениците от 6-и до 12-и клас преминават в дистанционна форма на обучение от 11 до 22 ноември. Решението е на Областния кризисен щаб. Във всички останали общини от областта обучението се връща в присъствена форма от утре.
Заболеваемостта в региона достигна 245,3 на 100 000 жители.

Стара Загора

Гимназистите в Стара Загора утре се връщат в клас. Онлайн уроци ще се въвеждат само на локален принцип за всички класове от 1-ви до 12-и по решение на областните медицински щабове или по желание на директорите, спрямо заболеваемостта на учениците. В област Стара Загора няма нито една подадена молба от директор за онлайн обучение.

Към момента в Старозагорска област има 21 ученици с коронавирус. Педагогическите специалисти с положителен тест са 53-ма, а непедагогическите специалисти, работещи в училища, са 10. Паралелките, поставени под карантина, са общо 8.

Кюстендил

Учениците от 5-и до 12-и клас в област Кюстендил ще преминат към дистанционна форма на обучение от 12 до 27 ноември включително. Това реши Областният кризисен щаб. На този етап учениците от 1-ви до 4-и клас остават в училище, а преминаването им в онлайн обучение ще е само ако има регистрирана заболеваемост над 20%.

141 са новозаразените лица с коронавирусна инфекция в Кюстендилска област за изминалото денонощие, като най-много положителни проби има в община Кюстендил – 66. 18 предупредителни протокола за неносене на предпазни маски са съставили полицаи в Кюстендилска област, съобщиха от полицията. Проверките са извършени на закрити обществени места.

Благоевград:

От утре - 12 ноември, учебните заведения на територията на община Благоевград преминават към обучение от разстояние в електронна среда на всички ученици от 6-и до 12-и клас за периода от 12 до 22 ноември. За учениците от 1-ви до 5-и клас директорите взимат решение съобразно конкретната обстановка в училищата на територията на община Благоевград и съгласно Заповед РД09-2924/26.10.2020 г. на министъра на образованието и науката.

Директорите на учебни заведения на територията на всички общини от област Благоевград, с изключение на община Благоевград, ще извършват непрекъснат мониторинг на дейността на поверените им учебни заведения във връзка с усложняващата се епидемична обстановка.

С оглед ограничаване на разпространението на COVID-19 от 12 до 22 ноември се забранява посещението на непълнолетни лица в търговките центрове тип МОЛ без придружител - на територията на община Благоевград.​

Варна

Гимназистите на територията на община Варна ще продължат да учат онлайн до 20 ноември включително. Към обучение в електронна среда от утре преминават и децата от 6-и и 7-и клас в общината.

За учениците от първи до пети клас решение ще вземат директорите в зависимост от броя на болните деца и преподаватели. Ако заболелите са над 20%, те също ще преминат към обучение в електронна среда.

Що се отнася до останалите общини във Варненска област, в Долни чифлик онлайн учат само гимназистите, като срокът също е удължен до 20 ноември. В други четири общини - Вълчи дол, Суворово, Провадия и Девня, всички ученици се обучават дистанционно, като някои от тях до края на ноември.

В останалите общини в областта - Аврен, Дългопол, Бяла и Ветрино, децата продължават да учат присъствено.

Стоян Пасев, областен управител на Варненска област: В срок до 20 ноември, сряда, всеки един от директорите да си направи график, за да може поетапно да не се затварят всички да учат в електронна среда, а примерно, казвам, една седмица гимназията, другата седмица прогимназията, всеки с индивидуален подход, според това колко заболели има от преподавателите и учителите.

Русе

От утре до 20 ноември включително учениците от 5 до 12 клас в област Русе преминават към електронно обучение от разстояние.

Причината е, че заболеваемостта от коронавирус сред учениците и педагогическия персонал в региона е достигнала 10%, като 4 на 100 от болните или поставените под карантина са преподаватели.

Процентът на заразените в Професионалната гимназия по дървообработване „Йосиф Вондрак“ е малък, тук няма болни преподаватели, но учителите смята, че в този момент електронното обучение вкъщи е най-добрият вариант. Ако продължи по-дълго обаче, трябва да се помисли и за присъствена форма два или три пъти седмично, за да не се асоциализират учениците.

Даниела Дойнова, зам.-директор на Професионална гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура "Йосиф Вондрак" – Русе

От началото на миналата седмица всички ученици на Математическата гимназия в Русе вече учат дистанционно, тъй като има много болни или със симптоми на COVID-19. Към днешна дата четирима ученици са с положителни тестове, 17 са под карантина, а 190 с грипоподобни симптоми.

Проблем е броят на заразените учители – шестима са с положителни тестове, а други 12 – с грипоподобни симптоми. Затова и в училището даже са коментирали, че трябва да останат в дистанционно форма до кроя на месеца, за да се запази здравето и живота на децата и преподавателите.

Галина Бобева – директор на МГ „Баба Тонка“ – Русе: Според преподавателите в основното училище „Никола Обретенов“ в Русе децата от началния курс не трябва да преминават към дистанционна форма, защото натрупват сериозни пропуски в първоначалното си обучение.

Ирина Стефанова – начален учител в ОУ „Никола Обретенов“ – Русе: Повечето от родителите смятат, че дистанционната форма на обучение не е добър вариант за техните деца, но казват, че предвид ситуацията, за определен период от време е приемлив вариант.

Ямбол

Само едно училище в Ямболска област ще остане затворено през следващите две седмици за учениците от 5 до 12 клас. Обучението ще се провежда онлайн. Училището се намира в град Стралджа и в него има 16 учителя с положителни проби и карантинирани като контактни. В останалите учебни заведения учебния процес от утре продължава присъствено.

Към момента в областта с COVID-19 са 95 учители, което е 8% от общия брой на преподавателите. Сред учениците със симптоми или положителни са 596 или 5% от общия им брой.

От утре към неприсъствено обучение ще се преминава на локален принцип, по решение на областния медицински съвет или по желание на директорите на училища, но само при влошаване на епидемичната обстановка. При 20% положителни или ученици със симптоми от един клас ще преминава на онлайн обучение само съответния клас.

При 15 % заразени ученици от едно училище учебното заведение ще преустановява присъствената форма на обучение. В областта има поставени под карантина отделни групи в детските градини. В Сливенска област в едно училище учениците от 5 до 12 клас ще продължат обучението си в електронна среда до 20 ноември.

От Регионалното управление по образованието следят ежедневно ситуацията в учебните заведения. При голям брой деца с положителни тестове или с грипоподобни симптоми директорът на съответното училище може да поиска преминаване към обучение в електронна среда.

Враца

От 12-ти до 20 ноември учениците от 6-7 клас на територията на Община Враца преминават в електронно обучение. От 8-12 клас продължават да учат в домашна среда до 20 ноември.

В две общини на Област Враца няма нито един заразен ученик или учител и там продължават присъствената форма на обучение.

Добрич

Гимназистите от 8 до 12 клас в област Добрич ще продължат дистанционното си обучение до края на седмицата. По решение на Областния координационен щаб присъствен учебен процес ще има в общините Каварна, Крушари, Шабла и Генерал Тошево от 16-ти ноември, заради ниска заболеваемост или въобще липса на положителни за COVID-19 в образователната сфера там.

За останалите 4 общини в региона: град Добрич, Балчик, Тервел и Добричка решенията за организацията на учебния процес ще се вземат от общинските щабове най-късно в петък.

Карлово

Местната власт в Карлово ще поиска от РЗОК и Българския лекарски съюз общопрактикуващите лекари в района да се включат по-активно в борбата с коронавируса. Това стана ясно след среща между Председателския съвет към местния парламент и управителя на общинската болница " Д-р Киро Попов".

Председателският съвет и ръководството на Общината призоваха екипите на всички медицински центрове и лаборатории, както и общопрактикуващите лекари, да се включат в дейността на Ковид кабинета, създаден за първични прегледи на болни със симптоми на Ковид в карловската болница, за да се съкрати времето за диагностика на пациентите и започване на адекватно лечение.

В писмо до ректора на Медицински университет - Пловдив, ще бъде търсено съдействие за изпращане на стажант-лекари и студенти по медицина, желаещи да се включат като доброволци в Ковид отделението в Карлово.

Видин

Учениците от 8 до 12 клас в област Видин ще продължат да се обучават дистанционно до 27 ноември. Присъствено остава училището за учениците от 1 до 7 клас.

Кореспондентите на Българската национална телевизия в цялата страна продължават да следят обстановката и взетите решения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството прие мерки във връзка с изпълнението на бюджета за 2020 г.
Правителството прие мерки във връзка с изпълнението на бюджета за 2020 г.
Бдителен русенец спаси спестяванията на 81-годишна жена от телефонни измамници
Бдителен русенец спаси спестяванията на 81-годишна жена от телефонни измамници