НОВИНИ

Спешната помощ в Русе е претоварена със сигнали за COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
17:20, 12.11.2020
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Спешната помощ в Русе е претоварена от сигнали за пациенти със симптоми на заразени. Центърът разполага с 11 линейки за цялата област, от които три са за транспортиране на пациенти с коронавирус в града. За да не се натоварва здравната система, лекарите настояват хората със симптоми да си правят антигенни тестове. Това може да стане в два пункта пред една от университетските болници.

Броят на адресите, които посещават екипите на Спешна помощ, са се увеличили с близо 50% през последната седмица.

"Приемаме повече от 90 адреса на денонощие. Повечето от тия адреси са с оплаквания за COVID инфекция. На нас ни се обаждат всички, дори само да имат температура. Искат да бъдат транспортирани до болницата, за да им се направят тестове и рентгенови снимки", обясни директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Иванка Маринова.

В Русе работи информационна система, която ориентира екипите на Спешна помощ къде има свободни легла в COVID отделенията. Оказва се обаче, че това не им помага.

"Получаваме по три пъти на ден информация за свободни легла в Русенска област, но повечето от тях през цялото денонощие са заети", каза още директорът на Спешна помощ.

За Русе линейките са 6, но само половината от тях обслужват пациенти със съмнение за коронавирусна инфекция. Винаги има на разположение поне един екип за спешни случаи. Затова д-р Маринова апелира:

"Пациентите, които са с температурни оплаквания, първо да се консултират или да бъдат прегледани от общопрактикуващите лекари, тогава да ни звънят".

За това настояват и от университетската болница "Медика", където са определени два пункта за пациентите със съмнение за COVID инфекция.

"От съвсем скоро ние вече имаме и своеобразен коридор пред двата пункта и пациентите могат да чакат пред самия пункт. Добре е пациентите, които идват да се тестват с антиген тест, да имат симптоми, а не просто да идват безсимптомно", коментира административният директор на болницата Алис Муртезова.

В единия пункт ще се правят антигенни тестове, а в другия пункт - по предварително записване ще се извършват консултации с пулмолози и специалисти по вътрешни болести.

Репортер: Венета Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Вълчев: След онлайн обучението учениците ще редуват присъствено с дистанционно до Коледа
Министър Вълчев: След онлайн обучението учениците ще редуват присъствено с дистанционно до Коледа
Учителски разказ от първо лице - как се преподава информатика онлайн
Учителски разказ от първо лице - как се преподава информатика онлайн