НОВИНИ

Министър Вълчев: След онлайн обучението учениците ще редуват присъствено с дистанционно до Коледа

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:24, 12.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:08 мин.
Образование
Снимка: Архив/БГНЕС

В момента 45% от учениците у нас учат онлайн, по данни на просветния министър Красимир Вълчев. Най-много са в София, Варна, Пловдив, Бургас, Благоевград, Шумен и Русе.

След двете седмици дистанционно обучение започва редуване на учениците в училище до Коледа. Приоритет за присъствено обучение обаче ще имат 7, 8 и 12-ти клас, заради матурите и ученето на езици.

40% от българските ученици учат онлайн заради решения на областните щабове и още 5% в резултат на предложения на самите училищата.

Има обаче и 1300 училища от общо 2400, които не се сблъсквали с коронавируса изобщо, каза министър Вълчев.

Той не е съгласен до края на учебната година да има само дистанционно обучение каквито мнения на учители има. Министерството не обмисля такъв вариант, търсят се локални решения.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Не може да оставим децата за 4,5 или 8 месеца вкъщи, това ще има пагубно въздействие по отношение на тяхната ангажираност с учене, физическото им състояние, по отношение на психиката им.

Затова, след като минат двете седмици онлайн, се предлага да започне редуване на учениците в училище до Коледа. Вече има и примерни графици как да става това. Повече присъствено в училище ще са 7, 8 и 12-ти клас заради предстоящите изпити. За по-малките ученици се предвижда предимно да са в клас. Обмисля се още всеки учител в неговия час да може за вземе решение за носене на маски от учениците.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Факт е, че учебният процес е непълноценен, не толкова ефективен, да не кажа невъзможен, когато се носят маски, но ако това е по-малкото зло и дава увереност на учителите, следващата седмица ще говорим със социалните партньори и ще излезем с решение.

Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката Лично аз смятам, че е трудно да се накарат малките деца от 1 до 4 клас да бъдат с маски. Учителите, в последното писмо, което всъщност препоръчахме, да използват максимално маски, шлемовете да бъдат допълнение към маските, маските да са медицински, със съответната защита.

И сега отделните училища могат да решат да се носят маски в клас, припомнят от министерството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оператор от БНТ сред първите донори на плазма във Варна
Оператор от БНТ сред първите донори на плазма във Варна
Спешната помощ в Русе е претоварена със сигнали за COVID-19
Спешната помощ в Русе е претоварена със сигнали за COVID-19