НОВИНИ

Правителството с право да харчи повече пари за пандемията

Николай Минков
от Николай Минков
18:22, 12.11.2020
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Правителството получи право да харчи повече пари за справяне с пандемията, след като парламентът гласува на второ четене промени в Закона за публичните финанси. Депутатите вдигнаха и бюджетния дефицит от 2 на 3 и повече процента от Брутния вътрешен продукт.

От опозицията поискаха да се наложи лимит на парите, които правителството може да разходва без одобрението на парламента. Управляващите не се съгласиха.

Промените в Закона за публичните финанси дават възможност на правителството да прави извънредни разходи когато държавата има нужда от тях. Срещу този текст остро се противопоставиха от опозицията.

Димитър Данчев - депутат от БСП за България: От юни до септември с постановления на МС, под формата на извънредни разход, държавата е изхарчила над 2 млрд. лв по схемата - от прозореца на джипа на премиера. Близо 900 млн. лв. от тези 2 мрлд.са били дадени за ремонт и строителство на пътища. Какво извънредно има в този ситуация.

От левицата предложиха до 1% от бюджета да се преразпределят от правителството, а всички други харчове да минават за одобрение от парламента.

От БСП поискаха първо да се разглежда съдържанието на бюджета, а след това рамката.
Мнозинството отхвърли и двете искания.

Мария Илиева- депутат от ПГ на ГЕРБ: Някои от колегите не са разбрали точно какви са предложенията за изменение на Закона за публичните финанси, защото те са непосредствено свързани с бюджетния ефект на разходите, свързани с преодоляване на ковид кризата. И едва ли някой ще учудя, ако кажа че става въпрос за една извънредна ситуация.

С гласовете на мнозинството парламентът реши дефицитът да се вдигне с 3 и повече процента от БВП. При изчисляването му обаче няма да се калкулират средствата по линия на Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Манрино e първия полуфиналист в София
Адриан Манрино e първия полуфиналист в София
Извън статистиката: Колко заразени с COVID-19 не са регистрирани официално?
Извън статистиката: Колко заразени с COVID-19 не са регистрирани официално?