НОВИНИ

След изборите: Тръмп още мълчи, Байдън сформира екип

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:42, 12.11.2020
Чете се за: 01:18 мин.
По света

Броят на заразените в САЩ продължава да расте. В щата Тексас те са вече повече от 1 милион души. В осем поредни дни броят на новите случаи на инфектирани надвишава 100 000.

В тази обстановка продължава броенето на бюлетини след изборите. Президентът Тръмп запази мълчание, а Джо Байдън предприе важни назначения в екипа си.

В желязната хватка на пандемията САЩ очакват края на изборната сага. Броенето продължава в Аризона (където според някои прогнози печели Байдън), Северна Каролина и Джорджия.

Президентът Тръмп запази мълчание при първата си публична поява от седмица, когато отправи неподкрепени с доказателства обвинения в изборни измами.

В Деня на Ветераните той положи венец на Гроба на незнайния войн във военното гробище в Арлингтън. До този момент Тръмп не е признал поражение в изборите. Пред загубилия кандидат няма подобно правно изискване, смята се, че жестът е въпрос на чест и морален акт.

70% от републиканците не вярват, че изборите са били честни и свободни, сочи проучване на сайта Политико.

Само в Пенсилвания - щатът, който донесе победата на Байдън, са заведени 15 дела за изборни нередности от привърженици на Тръмп, които се опитват да оспорят резултата от гласуването в щата. Двамата най-влиятелни демократи в Конгреса призоваха републиканците да приемат действителността.

Чък Шумър, лидер на малцинството в Сената: Републиканците в Конгреса умишлено хвърлят сянка на съмнение върху нашите избори по една-единствена причина - страх от Доналд Тръмп.

В същото време Джо Байдън избра за началник на кабинета си Рон Клейн, с когото го свързват десетилетия съвместна работа. Той ръководеше екипа за справяне с еболата през 2014 г., когато в Овалния кабинет седеше Барак Обама. Това назначение не се нуждае от одобрението на Сената, но се смята за ключово, тъй като Клейн ще бъде човекът, през който минава достъпът до Байдън.

Междувременно руският първи дипломат коментира, че би било естествено Байдън да продължи политиката, водена от Обама, в сфери като климата и иранската ядрена програма.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия: Честно казано, съгласен съм с прогнозите на нашите политически експерти, които не очакват никакви революционни промени в американската политика спрямо Русия.

Руският президент Владимир Путин е един от световните лидери, които все още не са поздравили Джо Байдън с победата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново препълнени болници в Италия, лъч надежда от Германия
Отново препълнени болници в Италия, лъч надежда от Германия
Д-р Аспарух Илиев: Ваксина в България и ЕС е реалистично да има май-юни 2021
Д-р Аспарух Илиев: Ваксина в България и ЕС е реалистично да има май-юни 2021