НОВИНИ

Д-р Аспарух Илиев: Ваксина в България и ЕС е реалистично да има май-юни 2021

bnt avatar logo
от БНТ
19:30, 12.11.2020
Чете се за: 01:34 мин.
Още

До края на тази, началото на следващата година ще има още два до три кандидата, освен "Пфайзер", които вече ще са минали клинични проучвания на ваксините си и ще могат да бъдат пуснати на пазара. Това каза д-р Аспарух Илиев, завеждащ лаборатория по инфекции към университета в Берн, в ефира на предаването "Още от деня".

Той обясни, че за първи път в съществуването на глобалния свят има истинско сътрудничество между повечето играчи на пазара. Всяка от тези фирми е наясно, че сама не може да задоволи целия пазар - става дума за 7 млрд. души, които ще трябва да бъдат ваксинирани веднъж-два пъти годишно, което не е по силите на отделна фирма.

България е заявила интерес към три ваксини

Ваксината ще бъде педантично изследвана за странични ефекти, дори и най-малките, категоричен е д-р Илиев.

"Няма начин една ваксина да бъде разрешена на пазара само по политически или икономически натиск", категоричен е д-р Илиев. Според него за България и ЕС реалистично е да имаме тази ваксина през май-юни 2021 г.

Д-р Илиев даде ценни съвети за превенция, както и в случай, че има зарязване с коронавирус:

  1. Носенето на маски е категорично доказано, че защитават, дистанция, миене на ръце и ограничаване на социалните контакти.
  2. В началните фази на инфекцията антибиотиците не помагат. Профилактичното използване на антибиотици няма никакъв смисъл, дори е опасно.
  3. Антикоагулантите и кортикостереоиди нямат място при лека и средна фаза на COVID инфекция.
  4. При лека форма се използва симптоматична терапия - много течности, пълен покой, тъй като сърцето е един от органите, които са засегнати. И медикаменти за сваляне на температурата.

Този вирус е нов, подобен не сме имали в медицината. Ако грипният вирус засяга само белия дроб, тук говорим за вирус, който засяга всички съдове на тялото, не сме го виждали досега, затова всеки един лекар е изключително предпазлив, когато става дума за възпаление на съдовете в тялото, поясни ученият.

"Вирусът е опасен, говорим за смъртност над 6 до 10 пъти тази на вируса на грип. След преболедуването 2-3 месеца човек е с понижено физическо състояние - нещо, което не познаваме от други вируси", подчерта д-р Илиев.

РЗИ-София с насоки за поведение при потвърден случай на COVID-19

Защитата на антителата е около 6 месеца, ваксината на "Пфайзер" за пръв път показва, че тези тела имат защитен ефект от повторно разболяване. Няма колективен имунитет, при коронавирусите понятието стаден имунитет е невъзможно. Такъв ще изградим, когато над 70% от населението бъде ваксинирано.

По думите на д-р Илиев, ситуацията в България е много сериозна, много от мерките, които сега се въвеждат, са половинчати и закъснели. През лятото е трябвало да се вземат мерки, за да се избегне това претоварване на системата сега.

Вижте повече във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След изборите: Тръмп още мълчи, Байдън сформира екип
След изборите: Тръмп още мълчи, Байдън сформира екип
Бившата резиденция на Тодор Живков в Банкя тъне в разруха (ГАЛЕРИЯ)
Бившата резиденция на Тодор Живков в Банкя тъне в разруха (ГАЛЕРИЯ)