НОВИНИ

Отново препълнени болници в Италия, лъч надежда от Германия

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
19:54, 12.11.2020
Чете се за: 01:01 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Над един милион са заболелите от коронавирус в Италия от началото на пандемията. Пикът на втората вълна отново препълни болниците на Апенините.

От Германия идва обнадеждаваща информация за изравняване на кривата на зараза.

Ломбардия - гъсто населеният център на италианската икономика, пак става епицентър на пандемията в Италия. Над половината от болничните легла в страната вече са заети от пациенти с COVID-19.

Солидарността в тежката ситуация от пролетта сега отстъпва пред критики към управляващите: че не са въвели ограничителните мерки превантивно, а едва след като броят на заболелите е скочил драстично и трайно.

Ожесточени сблъсъци в Италия заради строгите мерки срещу COVID-19

Нуждата от спешни действия отново превръща стотици хотели в Лацио в сгради за карантиниране на болни без симптоми, но с положителни тестове.

Разделянето на страната на червени, оранжеви и жълти зони ражда и абсурдни ситуации. Ресторант на границата между Тоскана и Емилия Романя попадна между две зони с различни ограничителни мерки:

Паоло Лунарди, собственик на ресторант: Половината заведение е затворено, но половината остава отворено. От тази страна не мога да ви дам кафе, но от другата мога да ви го сервирам.

За рисковите пациенти в болници и старчески домове в Северна Италия липсата на близост с роднините е на път да бъде преодоляна благодарение на специализирани стаи за свиждане.

Кривата на заразяване с COVID-19 в Германия се изравнява

Друг, макар и несигурен, лъч надежда дойде с информация от института "Роберт Кох" в Германия.

Лотар Вилер, ръководител на институт "Роберт Кох": Фактът, че броят на заболелите се увеличава съвсем слабо през последните дни ме прави умерен оптимист. Кривата вече се изправя и достига плато. Това показва, че не сме безсилни пред вируса.

Този месец Германия въведе строги мерки с цел забавяне на разпространението на вируса, като затвори ресторанти, барове, развлекателни и културни центрове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За месец седмокласник три пъти е поставен под карантина
За месец седмокласник три пъти е поставен под карантина
След изборите: Тръмп още мълчи, Байдън сформира екип
След изборите: Тръмп още мълчи, Байдън сформира екип