НОВИНИ

Каракачанов: Никой не е оказвал натиск върху правителството заради Скопие

Николай Минков
от Николай Минков
18:26, 13.11.2020
Чете се за: 00:56 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Натиск върху българското правителството за позицията му по повод бъдещото членство на Република Северна Македония в ЕС не е оказван. Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов от парламентарната трибуна.

Той дойде в Народното събрание, след като депутатите от опозицията поискаха да бъде изслушан премиера за резултатите от разговорите с неговия колега Зоран Заев в началото на седмицата.

Красимир Каракачанов обясни, че на срещата във вторник с премиера Зоран Заев България е потвърдила позицията си за членството на югозападната ни съседката ни в ЕС, но при изпълнение на всички условия от Договора за приятелство и Рамковото споразумение от миналата година.

Красимир Каракачанов - вицепремиер и министър на отбраната: Без да се преодолее говорът на омразата, без да има ясна ревизия на образователната система, която е изградена на неверни факти и създаване на омраза към българския народ. Без преодоляване на въпросите, които от страна на Скопие са въпрос, а не исторически спорове. Няма как България да има друга позиция освен тази, която е заявила. А именно, че няма да даде съгласие за насрочване на първата междуправителствена конференция за започване на преговори с Република Македония.

Въпреки изчерпателното изказване на вицепремиера, от левицата заявиха, че настояват министър-председателят също да бъде изслушан.

Кристиян Вигенин - БСП за България: Мисля, че темата е достатъчно сериозна и трябва да имаме възможността за един смислен дебат в рамките на българския парламент, така че надявам се вие и колегите от ГЕРБ да подкрепите искането, което ще внесем днес за изслушване на министър-председателя по тази тема.

Социологическо проучване на "Галъп" от днес показва, че болшинството българи искат първо уреждане на отношенията със Скопие, преди да се мисли за членство на югозападната ни съседка в ЕС. Изследването е проведено сред 808 души между 29 октомври и 6 ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов скандален случай: Медици в спор за пациент в тежко състояние, върнат от болница
Нов скандален случай: Медици в спор за пациент в тежко състояние, върнат от болница
Скандали в НС заради личните асистенти. Какви промени приеха депутатите (ОБЗОР)
Скандали в НС заради личните асистенти. Какви промени приеха депутатите (ОБЗОР)