НОВИНИ

Каракачанов: България няма да отстъпи от позицията си за Република Северна Македония

Николай Минков
от Николай Минков
11:22, 13.11.2020
Чете се за: 01:24 мин.
У нас
каракачанов българия отстъпи позицията република северна македония
Снимка: Архив/БГНЕС

Вицепремиерът Красимир Каракачанов представи в парламента резултата от преговорите с Република Северна Македония.

"Натоварен съм от премиера да дам разяснение пред парламента относно разговорите, които се проведоха през последната седмица с представители на Република Северна Македония, относно позицията на България за еврочленството. Тъй като премиерът има ангажименти, а Захариева е зад граница, бях натоварен аз, тъй като бях част от екипа", обясни Каракачанов и допълни:

"Първо - българското правителство, при разговорите, се придържа към Договора за приятелство, и второ - към Рамковата позиция от 9 октомври 2019, подкрепена от парламента. По отношение на разговорите ние заявихме ясно и недвусмислено българската позиция, че подкрепяме Западните Балкани по пътя към ЕС, но не безусловно, а при изпълнение на двустранните договори със съответните държави.

На Република Северна Македония на тази Рамкова позиция от миналата година. И тъй като в някои медии се появи информация, че правителството е отстъпило под натиск, искам да кажа, че никой не е притискал българското правителство. Германското председателство е изявявало само желание за посредник. Натиск не е оказван.

Второ, в разговорите с представители на Република Северна Македония във вторник, на които присъства премиерът Зоран Заев и министри, а от българска страна аз, министър-председателят Борисов и външният министър Захариева, на тези разговори потвърдихме позицията си, че сме за членството на Република Северна Македония в ЕС, но Договорът от 2017 не се изпълнява, както са разпоредбите.

Забавена е работата на Историческата комисия, а нейните решения, които според нас са малко, а според Скопие са много, не се обявяват публично в Република Северна Македония и не се провеждат. Не се наблюдава промяна по отношение на езика на омразата, не само от страна на частните медии, но има и държавни медии, които употребяват този език и дори институции ползват същия език на омразата и насаждат негативизъм към българския народ.

Няма напредък и в учебната система, чрез която се генерира омраза към българския народ. Няма промяна на паметници, плочи и надписи, които не отговарят на историческата истина и се насажда омраза. Имаме снимки на казарми с крайни антибългарски лозунги.

Ще спре ли София еврочленството на Скопие? Всичко по темата четете ТУК

Без преодоляване езика на омразата, без ревизия на образователната система, без преодоляване на въпросите, които са спрени, няма как България да има друга позиция, а именно няма да даде съгласие за първата междуправителствена конференция за насрочване на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС. Смятам, че сме направили достатъчно жестове през тези 30 години, откакто признахме Македония", отчете Каракачанов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Това са всички отбори, които ще участват на Евро 2020
Това са всички отбори, които ще участват на Евро 2020
Унгария се класира на европейското след късна драма
Унгария се класира на европейското след късна драма