НОВИНИ

"Галъп": 51,1% подкрепят Република Северна Македония за ЕС само при изпълнение на Договора с България

галъп 511 подкрепят македония изпълнение договора българия
bnt avatar logo
от БНТ
10:46, 13.11.2020
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

Българските граждани са силно взискателни към Република Северна Македония. Те подкрепят приемането на страната в Европейския съюз и потвърждават традиционна си висока съпричастност към държавата, с която имаме обща история. Хората у нас обаче категорично искат първо уреждане на отношенията със Скопие, преди да се мисли за членство на югозападната ни съседка в ЕС.

Категоричното условие е Скопие да изпълнява бързо договора си с България. Това показват данните на проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено сред 808 пълнолетни българи с пряко интервю „лице в лице“.

Респондентите са били помолени да изберат кое от следните две е по-близо до тяхното лично мнение: „Най-важно е Република Северна Македония да стане член на Европейския съюз, дори и да не са съвсем уредени нейните отношения с България“ или „Най-важно е да бъдат уредени отношенията на Република Северна Македония с България, а не е толкова важно дали Република Северна Македония ще стане член на Европейския съюз“. Първото избират 5,8%, второто 57,9%.

Въпросът стана важен заради разразилия се напоследък спор кое е по-бърз приоритет: Република Северна Македония да бъде в ЕС или по-скоро изчистването на десетилетните историческите спорове. Важен въпрос е също дали проблемите трябва да се изгладят, преди да се говори за членство в ЕС, или пък именно членството в ЕС би могло да създаде среда, в която да бъдат преодолени и проблемите. Въпреки че по такъв тип теми трудно може да се очаква детайлна масова запознатост, инстинктът на българското общество е ясен.

Немалък дял - 36,3%, признават, че не могат да преценят – това е очаквано заради по-сложния характер на темата. На пък затова и въпросът е зададен максимално опростено.

Ще спре ли София еврочленството на Скопие? Всичко по темата четете ТУК

Трябва ли Македония да е член на ЕС? Само 6,1% държат България да не подкрепя близката си република при никакви условия. Така се доказват и изводите от поредица изследвания, назад в годините, свързани с темата. Те показват, че българското общество не е загубило, въпреки десетилетната разделеност, съпричастността си към Скопие. Преди години, например, обществото ни по-скоро остана на страната на Скопие в спора с Атина.

И все пак, безусловна подкрепа за членство в ЕС дават само 8%. Чувствително мнозинство от 51,1% избира опцията „България трябва да подкрепи Република Северна Македония да стане член на Европейския съюз, само при условие че Република Северна Македония бързо изпълнява договора, който има с България“.

И по двата индикатора електоратите на всички основни партии са на практика на едно мнение. Известно изключение е този на ДПС, където най-осезаем е делът на онези, които се затрудняват да отговорят. Подобна е картината и сред дистанцираните от политиката българи. Но и в тези две групи, „бързата писта“ за Скопие се споменава съвсем рядко в отговорите, за сметка на ясните условия.

Най-младите групи не са особено запознати с темата. Другите демографски фактори по-скоро повлияват слабо. Явно става дума за консенсусна тема.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът прие на първо чете промени в Закона за личната помощ
Парламентът прие на първо чете промени в Закона за личната помощ
Кои ще бъдат финалистите на Sofia Open 2020?
Кои ще бъдат финалистите на Sofia Open 2020?