НОВИНИ

Гърция затяга мерките, ситуацията в Солун е критична

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:36, 13.11.2020
Чете се за: 00:48 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

В Гърция затягат още повече мерките срещу разпространението на коронавируса. От днес влиза в сила вечерен час от 21.00 до 5.00 ч. сутринта. Няма да се допускат хора на литургия в църквите, затваря за посещения и Света гора.

Втората вълна на пандемията се отразява най-тежко на Солун. Премиерът Кириакос Мицотакис призна, че прогнозите им за града са се оказали грешни. А болниците там работят на ръба на възможностите си.

В интензивното отделение на солунската болница "Георгиос Папаниколау" са заети 32 от 37-те легла. Ситуацията е по-тревожна, отколкото при първата вълна на пандемията през пролетта.

Д-р Василис Вуцас: Разликата е, че пациентите са много повече от преди, а възрастта им намалява. Вместо 80-годишни, сега имаме 40, 50, 60-годишни.

Над 150 души от персонала на болницата се грижат за пациенти с COVID-19. Някои вече са заразени, но най-голямото опасение е едно:

Д-р Василис Вуцас: Като лекар най-много се боя пациентите да не станат толкова много, че да не можем да лекуваме всички или да не получават интензивни грижи.

За последното денонощие в Гърция отчетоха рекордните 3316 нови случая на зараза. При тези данни появата на ваксина не се приема с еуфория.

Д-р Василис Вуцас: Аз се питам кога ще дойде, колко ефикасна ще бъде, каква част от населението ще се ваксинира навреме.

Здравният министър на Гърция описа усилията на медиците в Солун като "огромна битка". Те казват, че са готови за нея.

Д-р Георгия Василиаду: Дано не стане страшно, но сме готови и за това. Няма да си тръгнем оттук, няма да се приберем у дома.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вашек Поспишил постигна обрат и стана втория финалист на Sofia Open
Вашек Поспишил постигна обрат и стана втория финалист на Sofia Open
Проф. Михайлов, БСП: Трябва да бъдат направени лечебни заведения само за COVID-19
Проф. Михайлов, БСП: Трябва да бъдат направени лечебни заведения само за COVID-19