НОВИНИ

България сключва договор с още една компания за ваксини срещу COVID-19

Николай Минков
от Николай Минков
20:12, 13.11.2020
Чете се за: 01:27 мин.
Политика

България ще сключи договор с поредната фармацевтична компания, разработваща ваксини, като част от ангажимента ни за солидарно участие в Общия европейски фонд. Това реши кабинетът на извънредно правителствено заседание, в което участва и Националният оперативен щаб.

По време на правителственото заседание здравният министър направи калкулации колко ще струва българското участие във фонда, субсидиращ разработването на ваксини. Сумата надхвърля 800 млн. лв. без разходите за хладилни камиони и хладилници за съхранението им. На тази цена ние ще се сдобием с над 12 милион ваксини.

Здравният министър съобщи, че до момента се разработват 7 ваксини в ЕС, които се субсидират от Общия фонд. Той изчисли колко ще плати България и за какво количество.

"12-13 милиона ваксини за всички български граждани. Приблизително около 380 млн. само до тук за ваксините. Не са включени никакви логистични разходи, свързани с закупуването на хладилни камиони, необходими за закупуване на хладилници, които са задължителни и общата сума, като сложим всички допълнителни разходи, надвишава половин милиард лева", каза Костадин Ангелов - министър на здравеопазването.

Според председателя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски това е единствения полезен ход за страната ни.

"Всъщност нямаме друг полезен ход, освен да се включим солидарно с всички европейски страни. Добре е да имаме различни нови ваксини. Смущаващо е, че ще се сдобием с толкова голям брой ваксини и на такава огромна цена, но явно така е измислен механизма, по който се работи в ЕС", каза ген.-майор Венцислав Мутафчийски - председател на Националния оперативен щаб.

Според главния санитарен инспектор трудно ще съхраняваме толкова много ваксини.

"Единствените притеснения са две: че ще получим голямо количество ваксини, които очевидно няма да можем да използваме. А специално за тези, които изискват хладилно съхранение на минус 70 градуса, страната няма готовност да осигури такава мрежа, тъй като това ще изисква значителни инвестиции", каза доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

Главният вирусолог на държавата защити нуждата от различни по вид ваксини.

"Дали различни ваксини са необходими на България? От медицинска гледна точка моето становище е - да, наистина трябва да са различни, защото те са за различни контингенти", каза проф. Кантарджиев.

Премиерът заяви, че участието ни в Общия фонд е част от солидарната политика на всички държави за откриване на ваксина.

"България участва във всички видове разработки на ваксини като инвеститор, както абсолютно всички други европейски държави членки на ЕС, дисциплинирайки ги, изпълнявайки указанията на ЕК. Разбира се сумите са смущаващи, но те са толкова смущаващи и за другите европейски държави, защото ние плащаме толкова за броя на нашето население", каза Бойко Борисов - министър-председател.

По време на заседанието финансовият министър Кирил Ананиев потвърди, че за решението е нужно и одобрението на Народното събрание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Единствената медицинска сестра в COVID отделението в Свищов стана пациент
Единствената медицинска сестра в COVID отделението в Свищов стана пациент
Прогноза: 4000 починали от COVID-19 до 1 декември у нас
Прогноза: 4000 починали от COVID-19 до 1 декември у нас