НОВИНИ

БНТ с ново предаване: "Европейци" показва истории и идеи на хора от цяла Европа

bnt avatar logo
от БНТ
20:48, 13.11.2020
Чете се за: 00:45 мин.
По света

В ефира на БНТ стартира ново предаване. "Европейци" ще се излъчва всяка събота след централната емисия новини и ще показва истории и идеи на хора от цяла Европа.

В първия епизод на предаването утре вечер ще ви разкажем за мастиковите дървета на остров Хиос и удивителните свойства на мастиковата смола, която хората там произвеждат и преработват с помощта на европейските програми и на качествени проекти.

В южната част на остров Хиос в Гърция расте уникалното мастиково дърво, а скалистите хълмове са единственото място в целия свят, където то дава своята скъпоценна смола.

Сълзите на остров Хиос. Смолата на скиноса подправя ястия, овкусява гръцкото узо, влага се в лекарства, използва се за направата на лакове за самолети и кораби, от нея се приготвя прословутото бяло сладко.

Дървото се нуждае от много грижи през цялата година, работата на полето е тежка, но благодарение на програмите от Европа, все повече млади се завръщат на Хиос, за да се занимават с добива на неговата смола.

И не само това - намират свои начини да запознаят повече хора по всички континенти с изключителните свойства на мастиката и да ги свържат със своя остров завинаги.

Историята на една специална мастикова гора, на изумителните 800-годишни мастикови села и на единствения в света музей на мастиката - гледайте в първия брой на "Европейци", тази събота - 14 ноември, веднага след централната емисия в 20.00 ч.

Автор: Аделина Радева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изключиха Роман Полански от Френската филмова академия
Изключиха Роман Полански от Френската филмова академия
Как и при какви условия ще бъде спасен зимният сезон?
Как и при какви условия ще бъде спасен зимният сезон?