НОВИНИ

Мария Корина Мачадо и Едмундо Гонсалес Урутия получиха наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2024 г.

връчи наградата сахаров махса амини движението жените иран
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
14:29, 24.10.2024
Чете се за: 04:57 мин.
По света
Слушай новината

Лидерът на демократичните сили на Венецуела Мария Корина Мачадо и кандидатът на опозицията в президентските избори през юли Едмундо Гонсалес Урутия получиха наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2024 г. на Европейския парламент.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола обяви лауреата на наградата в пленарната зала в Страсбург в четвъртък, след заседанието на председателския съвет на парламента, по време на което беше взето решението.

„Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2024 г. се връчва на Мария Корина Мачадо и избрания президент Едмундо Гонсалес Урутия за тяхната смела борба за възстановяване на свободата и демокрацията във Венецуела. В своя стремеж за справедливо, свободно и мирно предаване на властта те безстрашно отстояваха ценностите, които милиони венецуелци и Европейският парламент считат за особено важни: справедливост, демокрация и върховенство на закона. Европейският парламент подкрепя народа на Венецуела, както и Мария Корина Мачадо и признатия за президент на Венецуела от Европейския парламент Едмундо Гонсалес Урутия в тяхната борба за демократично бъдеще на своята страна. Тази награда е за тях“, заяви Мецола.

Мария Корина Мачадо беше избраният през 2023 г. кандидат за президентските избори на венецуелската опозиция от името на „Демократична платформа за единство“, но по-късно беше дисквалифицирана от Националния избирателен съвет, който е контролиран от политическия режим в страната.

Едмундо Гонсалес Урутия, дипломат и политик, който я замени като кандидат за президент от „Демократична платформа за единство“, осъди неспособността на правителството на Венецуела да публикува официални резултати от президентските избори и оспори обявената победа на Николас Мадуро. Гонсалес Урутия напусна страната през септември, след като беше издадена заповед за неговия арест.

В резолюция, приета на 19 септември 2024 г., членовете на Европейския парламент подчертаха, че в докладите на международните мисии за наблюдение на изборите ясно се посочва, че президентските избори във Венецуела не са проведени в съответствие с международните стандарти за почтеност на изборите. Те признаха Едмундо Гонсалес Урутия за легитимен и демократично избран президент на страната, а Мария Корина Мачадо за лидер на демократичните сили.

Парламентът осъди „изборните измами“ и сериозните и систематични нарушения на правата на човека, извършени срещу демократичната опозиция, венецуелския народ и гражданското общество.

По данни на правителството на Венецуела 2400 души са били арестувани по време на демонстрациите след изборите, а неправителствени организации съобщиха за гибелта на 24 души. Мария Корина Мачадо продължава да се укрива, а Едмундо Гонсалес Урутия избяга в Испания, която на 7 септември му предостави политическо убежище.

В своята резолюция от септември 2024 г. парламентът призова ЕС да разшири санкциите срещу венецуелския режим и да наложи целенасочени санкции чрез Глобалния режим на санкции на ЕС за тежки нарушения на правата на човека срещу Николас Мадуро и неговото най-близко обкръжение. Преди изборите Европейският парламент призова държавите членки да запазят санкциите, въведени срещу режима на Мадуро, и разкритикува противоконституционното решение да не бъдат допуснати изтъкнати представители на политическата опозиция като Мария Корина Мачадо до участие в изборите през 2024 г.

Церемонията по връчването на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта ще се състои на 18 декември по време на пленарното заседание на парламента в Страсбург.

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта на името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров е най-високото отличие на ЕС в областта на правата на човека. Създадена през 1988 г., наградата се присъжда всяка година от Европейския парламент на лица и организации, в знак на признаване на тяхната работа в една от следните области: защита на правата на човека и основните права, по-специално свободата на изразяване, защитата на правата на малцинствата, зачитане на международното право, развитието на демокрацията, както и защитата на върховенството на правото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Божица Муйович от Берое е най-полезен играч на кръга в Адриатическата лига
Божица Муйович от Берое е най-полезен играч на кръга в Адриатическата лига
Денонощие от 25 часа: В неделя през нощта връщаме часовниците с 1 час назад
Денонощие от 25 часа: В неделя през нощта връщаме часовниците с 1 час назад