Единствената медицинска сестра в COVID отделението в Свищов стана пациент

от БНТ
20:22, 13.11.2020
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Все по-тежка става ситуацията в общинската болница в Свищов. Единствената медицинска сестра, която близо месец се грижеше за хората в COVID отделението, също е болна и в момента е пациент.

На фона на нарастването на броя на пациентите с коронавирус, медицинският персонал не достига. От сутринта досега хоспитализираните пациенти с COVID-19 са с девет повече. Така общият им брой става 24.

В късния следобед днес стана ясно, че и кметът на града Генчо Генчев, който в продължение на една седмица беше доброволец в специализираното отделение, също е дал положителна проба за коронавирус. Към момента той е на домашно лечение и се чувства добре.

В болницата кризата за лекари и медицински персонал е повече от сериозна. От ръководството заявиха, че се нуждаят от поне двама лекари, които да поемат грижите за пациентите в COVID отделението и отправиха апел към завършващи студенти по медицина и специализанти.

Кметът на Свищов стана доброволец в COVID отделението на общинската болница

Добрата новина е, че състоянието на медицинската сестра Лидия Македонска, която повече от 20 дни сама се грижи за настанените в COVID отделението, а след това в началото на тази седмица постъпи тук с тежки симптоми, вече се подобрява.

Повече от 20 дни сестра Македонска се грижи сама за пациентите в COVID отделението на болницата в Свищов. В началото на седмицата обаче се оказва, че и тя е заразена и е приета в отделението като пациент.

Илиян Венков - управител МБАЛ "Д-р Димитър Павлович", Свищов: Доста ни притесняваше нейното състояние, все пак тя беше всеотдайна толкова дни, имаше момент, в който беше изпаднала в критично състояние, но за момента, слава Богу, тя е по-стабилна.

В момента капацитетът на COVID отделението е запълнен. От ръководството на болницата имат готовност за разкриване на още легла, но нуждата от лекари и медицински специалисти става все по-голяма.

Илиян Венков - управител МБАЛ "Д-р Димитър Павлович", Свищов: Изпитваме остра нужда от персонал, висш медицински персонал, лекари, тъй като в отделението освен заразената наша медицинска сестра имаме и заразен лекар, който вътре в отделението се лекува. Лекарите, които имаме, не могат да смогнат да бъдат на лице и в COVID отделението и във вътрешно отделение, където има други лежащо болни.

От ръководството на болницата се опасяват, че с увеличаването на пациентите може да се достигне до ситуация, в която да не достигат и лекарства, което изостря нуждата от предварително подсигуряване с медикаментите.

Репортер: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Как и при какви условия ще бъде спасен зимният сезон?
Как и при какви условия ще бъде спасен зимният сезон?
България сключва договор с още една компания за ваксини срещу COVID-19
България сключва договор с още една компания за ваксини срещу COVID-19