НОВИНИ

"Европейската нощ на музеите" ще се проведе през деня

bnt avatar logo
от БНТ
22:57, 13.11.2020
Чете се за: 00:42 мин.
Култура

Най-големите музеи в света са затворени заради COVID-19, но въпреки това са потвърдили участие в "Европейската нощ на музеите". Тази година тя няма да е точно нощ, защото ще се проведе в светлата част на деня тази събота и неделя.

Виртуални посещения в залите си предлагат най-големите музеи в Европа. Срещи с най-известните им произведения от толкова близо, колкото няма да имате шанс да ги видите ако ги посетите на живо. 3D разходки без блъсканицата от туристи са само част от изкушенията на "Европейската нощ на музеите".

В София 28 държавни, общински и частни галерии и музеи ще посрещнат своите посетители на живо при спазване на всички мерки срещу COVID-19.

За най-малките Френския културен институт инициатор на събитието специално е подготвил изложбата "Машина за балончета", в която са събрани комикси от най-известните съвременни френски художници.

"Изложбата е много разнообразна. Има класически комикс, графична новела, интерактивни игри за малки деца. Въобще съчетание от много стилове", каза Анна Методиева, Френски културен институт.

"Машина за балончета" ще бъде интересна и за техните родители. Възпитани с Пиф и Астерикс и Обеликс те ще осъзнаят, че днес дигиталният комикс е на границата между графичния роман и анимационното кино.

Автор: Ростислава Генчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проект: Детските надбавки остават само за хората с ниски доходи
Проект: Детските надбавки остават само за хората с ниски доходи
Д-р Чолаков: Възпитан съм да се отзовавам на нуждите на обществото
Д-р Чолаков: Възпитан съм да се отзовавам на нуждите на обществото