НОВИНИ

Проф. Асена Сербезова: Недостигът на лекарства е нормално явление, ние трябва да го управляваме, не да го отричаме

bnt avatar logo
от БНТ
09:36, 14.11.2020
Чете се за: 00:38 мин.
Още

Българските фармацевти продължават да настояват за право на генерична замяна при лекарствата. Според председателя на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова това би помогнало за преодоляване на евентуален дефицит в аптечната мрежа.

Проф. Сербезова, която беше гост в „Денят започва с Георги Любенов“, подчерта, че аптекарите в други държави дори имат право да предписват лекарства и това е така, защото пациентите на практика се срещат най-често с тези фармацевти.

Освен това, по думите ѝ, у нас липсва система, която да проследява не просто количествата продадени лекарства, а това как те се предписват от лекарите и как се употребяват, както е в „нормалните държави“.

Проф. Серебезова каза, че се забелязва недостиг на някои антибиотици и на нискомолекулен хепарин, жизнено необходим за някои бременни. Тя коментира и дефицита на лекарства в аптечната мрежа като изтъкна три възможни хипотези за това: някои търговци на едро да изнасят лекарства поради интерес от ценовата разлика, липса на система, която да следи наличностите в мрежата, както и повишеното потребление поради епидемичната ситуация.

Цялото интервю вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Галина Кирова: Сега чак се сетиха, че трябва да отворим поликлиниките
Проф. Галина Кирова: Сега чак се сетиха, че трябва да отворим поликлиниките
Православната църква почита паметта на Св. Апостол Филип
Православната църква почита паметта на Св. Апостол Филип