НОВИНИ

Продажбите на дизелови автомобили в ЕС спадат

Спад в продажбата на нови дизелови автомобили и скок в търсенето на електрически и хибридни коли. Такава е тенденцията в Европейския съюз, включително и в България от началото на годината. Данните са на Евростат и Европейската асоциация на производителите на автомобили. Европейският съюз прие амбициозни правила за намаляване на вредните емисии въглероден диоксид с до 60% през 2050 година, което означава и повече електрически автомобили.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
21:00, 10.05.2019
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Електрическите и хибридни автомобили стават все по-популярни в Европа. Пред първите четири месеца на години продажбата им се увеличила с 40 процента, за сметка на новите дизелови коли, чиято продажба е спаднала с над 15 процента. Бензиновите коли остават най-купуваните в Европа. В България в момента се движат около 800 изцяло електрически автомобили и над 2000 хибридни. Според Кристиян Руби от Европейската асоциация на енергийните дружества (Eurelectric) след 10 години електромобилите ще бъдат съществена част от автопарка в Европа.

Кристиян Руби, генерален секретар на Eurelectric: България е в самото начало на тази революция, но нещата се променят. В момента у вас има по-малко от 1000 електромобила или около 100 места за зареждане, което никак не е много.

Според Руби популяризирането на електромобилите в България може да е алтернатива на старите дизелови коли от Западна Европа.

Кристиян Руби, генерален секретар на Eurelectric: Това, което в момента става е, че дизеловите коли се изнасят от тук и продават евтино в някои източноевропейски страни. Но вашето правителство и властите трябва да знаят, че страната ви трябва да отговаря на новите европейски норми за вредните емисии въглероден диоксид и на новите норми за замърсяване на въздуха. Така че колкото повече дизелови коли имате, толкова по-мръсен ще е въздухът ви.

Руби смята, че в бъдеще електромобилите ще станат по-евтини, но за да бъдат атрактивни за българите страната трябва да има и необходимата инфраструктура. Това според него това ще се отрази и положително на туризма.

Кристиян Руби, генерален секретар на Eurelectric: След 10 години 30% от всички нови коли ще са са електрически. Представете си за страна като България, в която много туристи идват и с колите си и вие нямате необходимата инфраструктура. Тогава тези туристи просто ще изберат други държави".

Руби съветва властите в България да мислят и за финансови облекчения за хората, които карат електромобили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверките на плажовете започват на 1 юни
Проверките на плажовете започват на 1 юни
Националните награди за медицина ще бъдат връчени тази вечер
Националните награди за медицина ще бъдат връчени тази вечер