НОВИНИ

Проучване на БНТ: Ще има ли промяна за българите след евровота

Дали евроизборите ще променят нещо и в каква посока? Обществената телевизия БНТ направи специално изследване за нагласите на българите. Като цяло те са на мнение, че европейският вот носи дори положителна промяна за Европа. Колкото до България - промяната е по-скоро незначителна. А лично за всеки един от нас - тя е още по-малка. Прави впечатление, че най-слаб интерес към евровота проявяват най-младите - до 25 години, както и хората над 50 години. Изследването е възложено и финансирано от БНТ и Европарламента. Статистическото проучване е проведено от "Галъп Интернешънал".

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
20:42, 10.05.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Основната тема, която вълнува европейците, е как да увеличат доходите си. Тук българите не правят изключение. На първо място сред проблемите, които ги интересуват преди евровота, 24% от българите посочват ниските доходи и бедността като важни за тях, 10 % - безработицата.

Веднага след това се нарежда корупцията, която се споменава в 17 на 100 от отговорите. На трето място са темите,свързани с мигрантите - за 8 % бежанците са проблем, за 6 на 100 това е тероризмът. Забелязва се, че младите българи са по-чувствителни към теми като образованието и замърсяването на околната среда.

В изследването си "Галъп интернешънъл" се опитва да разбере къде е мястото на Европа в живота на българите. Мнозинство от 56% не смятат, че европейските избори ще променят живота им. 22 на 100 очакват позитивна промяна, а 14 на 100 негативна. Останалите се колебаят.

А дали евроизборите ще променят нещо за България? 43% не вярват, 27 на 100 очакват позитивна промяна, а 15 - негативна, останалите се колебаят.

Предстоящите европейски избори ще променят нещата към по-добро за Европа според 34 на 100 от българите. Според 29% промяна за Европа няма да има, а според 9 на 100 промяната ще е негативна. Хората, които са по-сигурни в бъдещето си и са с по-добри доходи, са по-оптимистично настроени.

Данните са от специалното проучване, възложено от БНТ и Европейския парламент и проведено от "Галъп интернешънал" сред 114 пълнолетни българи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националните награди за медицина ще бъдат връчени тази вечер
Националните награди за медицина ще бъдат връчени тази вечер
7000 деца се борят за 3500 места в детските градини в София
7000 деца се борят за 3500 места в детските градини в София