НОВИНИ

Съдът остави в ареста задържаните за фиктивните бракове

Четиримата задържани за трафик на хора чрез фиктивни бракове остават в ареста, реши Специализираният наказателен съд. Единият от обвиняемите се оказа вече осъждан за незаконно превеждане на нелегални мигранти през зелената ни граница със Сърбия.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:45, 10.05.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

В съдебната зала стана ясно, че групата уреждала фиктивни бракове на мъже от Индия и Пакистан с българки от ромския етнос е започнала да действа през 2015 година. Тогава в страната ни хуманитарен статут е получил индиецът Мухамад Юсуф. Той се познавал с Трайчо Найденов, който е осъждан за трафик на хора и се занимавал основно с превоз на мигранти към границата ни със Сърбия. Първоначално Юсуф финансирал пътуването на българки към Кипър. На жените било обяснявано, че ще работят на острова като камериерки.

Калин Близнаков, прокурор: Подвеждани са, че ще започнат работа, а пък в последствие се оказва, че няма да започват работа, а ще се наложи да сключат принудително брак. И като гаранция за това, че лицата трябва да сключат брак на територията на чужбина са им били отнемани личните документи.

Таня Тодорова и Славка Тодорова примамвали жените с обещания за работа в чужбина. След като две от "фалшивите булки" били осъдени за фиктивни бракове в Кипър, групата се насочила към други държави - Австрия, Белгия и Дания. Там на жените дори било забранявано да излизат от квартирите, в които са настанени. Водели ги само до службите за адресна регистрация, за да подадат необходимите документи.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Става въпрос за набиране и принуждаване на лица, държани против тяхната воля с цел фиктивни бракове с чужди граждани, което улеснява получаването на достъп до държави-членки на ЕС.

Съдът прие, че има достатъчно доказателства за принуда към 10 жертви на групата, но в мотивите си записа, че има данни за още много случаи, по които разследването трябва да продължи. За фиктивните бракове "фалшивите булки" са получавали от 1000 до 3000 евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учени обсъждат ролята на Охридската архиепископия
Учени обсъждат ролята на Охридската архиепископия
Манипулирана ли е цената на тока за бизнеса - спорят работодатели и експерти
Манипулирана ли е цената на тока за бизнеса - спорят работодатели и експерти