НОВИНИ

Фотографиите на девет японски фоторепортери са в Музея за съвременно изкуство

Една уникална изложба "Тохоку, през погледа на японските фотографи" привлече вниманието в Музея за съвременно изкуство. Тя е част от многото събития през тази година, във връзка с тройния юбилей за отношенията между България и Япония, които започват преди 110 години с посещението на принц Куни-но-Мия.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
18:32, 10.05.2019
Чете се за: 00:44 мин.
Още

Девет ярки японски фоторепортери от 50-те години на миналия век до днес и една фотографска група, създала изключителната колекция "Сендай" ни въвличат в прадревните културни традиции и хората на Тохоку, Североизточна Япония.

И когато днес в света се чуе Тохоку повечето си мислим за опустошителното земетресение от 2011 г. Но японците, верни на вековната си философия за оцеляване, ни разкриват как са живели хората и техните обичаи там още от периода Джомон - 12 000 години до 3000 години преди Христа с керамичните си изделия във формата на пламък. Видяхме ги в нашия Археологически музей и те ни карат да търсим прадревни връзки между земите на България и Япония. Сега пред нас е Тохоку с тайната на съхранените във времето традиции и преклонението на човека пред величието на природата.

Н. Пр. Масато Ватанабе посланик на Япония: Ние знаем как да живеем по законите на природата и да преодоляваме изпитанията. А Тохоку е земя на красиви планини, реки, поля, предимно земеделски район, в който хората са сраснали със земята си.

Японската философия за оцеляване на тази вибрираща островна гърбица земя, създадена според легендите от бог Изанаги, сина на богинята на Слънцето Иматерасу, който замахнал с меча си сред водите на океана. Днес Тохоку се възстановява с нечувани темпове. И както казват японците "След всеки тайфун изгрява слънце".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манипулирана ли е цената на тока за бизнеса - спорят работодатели и експерти
Манипулирана ли е цената на тока за бизнеса - спорят работодатели и експерти
102-ма преподаватели са отличени с Учител на годината
102-ма преподаватели са отличени с "Учител на годината"