НОВИНИ

Работодатели поискаха оставката на ръководството на НЕК заради тока за бизнеса

Работодателските организации обвиниха НЕК за скока на тока за бизнеса. В писмо до премиера те поискаха оставката на цялото ръководство на Националната електрическа компания. От държавното енергийно дружество отговориха, че не могат да влияят върху цените на свободния пазар. Обясниха поскъпването с увеличения износ и работещите на по-малка мощност ВЕЦ-ове заради липсата на достатъчно вода.

Николай Минков
от Николай Минков
16:04, 10.05.2019 (обновена)
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Общо 6 искания отправиха към правителството работодателите, сред което и преструктуриране на НЕК.

Цветан Симеонов- председател на БТПП: Ние изпращаме за пореден път този много сериозен сигнал до правителството. Не е редно компетентните институции и фирми, при това под контрола на държавата, да не предприемат необходимите стъпки за предоставяне на по-големи количества електроенергия на борсата, което е нормалния път за цените да добият едни по приемливи за българския бизнес размери.

Работодателите дори поискаха държавата директно да се намеси на пазара.

Цветан Симеонов- председател на БТПП: Ако е необходимо да се ограничи и износа, защото за България такъв скок, двойно и тройно на цената на електроенергията, си е форс мажорна причина.

Реакцията на НЕК не закъсня.

Петър Илиев, изпълнителен директор на НЕК: НЕК никога не е имал задължение да регулира свободния пазар. Всичките свободни количества за деня ги предлагаме на борсата. Защо всички считат, че за да му е на някой евтино, трябва да губи държавната енергетика?

От НЕК уточниха, че през май ангажиментът им е да доставят на борсата 240 мегавата, които те дори надвишат.

Липсата на достатъчно вода язовирите, за да работят вецовете и огромното количество ток, изнесено от търговците, са причината за скоковете в цената на борсовия ток, обясниха от НЕК.

Петър Илиев, изпълнителен директор на НЕК: Никога не ни е била целта да ощетим някой или да не дадем на бизнеса. Само че, няма вода. Дойдоха големите търговци и една много голяма част от енергията се изнесе от България. От началото на годината до 5 май са изнесени 2 млн. 321 хил. мегаватчаса.

От КЕВР съобщиха, че са започнали проверка на борсата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Активизира се свлачището по пътя за Рилския манастир
Активизира се свлачището по пътя за Рилския манастир
Арсенал възкръсна на Местая и е на Финал (Видео)
Арсенал възкръсна на Местая и е на Финал (Видео)