НОВИНИ

Манипулирана ли е цената на тока за бизнеса - спорят работодатели и експерти

Пазарът на ток за бизнеса е манипулиран и има всички признаци на организирана престъпна група. Това твърдят работодатели и искат оставки в НЕК по повод на рекордно високите цени на тока за промишлеността. Аргументите "за" и "против" вижте от Константин Стаменов - председател на Федерацията на индустриалните и енергийни консуматори и Антон Иванов - Български енергиен и минен форум, които бяха гости по темата в "Още от деня".

bnt avatar logo
от БНТ
18:42, 10.05.2019
Чете се за: 00:30 мин.
У нас
Константин Стаменов - председател на БФИЕК: Всички знаеха че от 1 май ще има по малко производство на електроенергия, но на 8 май количеството беше намалено драматично и ние станахме най-скъпия пазар в ЕС за 8 и 9 май.

Това става в момент, когато производството на електроенергия в България е далеч от пиковите натоварвания. Просто електроенергия не беше предложена на пазара, което смятаме, че е нарочно направено, каза още Стаменов.

Антон Иванов - Български енергиен и минен форум: Българската енергетика търси всякакви възможности да компенсира недостига, който много трудно е преодолим и ние сме в състояние на връщане към регулирания пазар.

В България вносът в момента е от юг, държавите там не плащат разходи за въглеродни емисии и те могат да предлагат на други цени, не такива, на които нашите дружества са принудени, аргументира се Иванов.

Според двамата събеседници, решението на проблема е пълна либерализация на пазара и дългосрочна стратегия за развитие на сектора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът остави в ареста задържаните за фиктивните бракове
Съдът остави в ареста задържаните за фиктивните бракове
Фотографиите на девет японски фоторепортери са в Музея за съвременно изкуство
Фотографиите на девет японски фоторепортери са в Музея за съвременно изкуство