НОВИНИ

"Франс прес": Застаряващи медици се борят с COVID-19 в България

Фани Аронова
от Фани Аронова
11:49, 14.11.2020
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

"Застаряващи медици се борят с COVID-19 в България", съобщава Франс прес. В статия и репортаж под това заглавие агенцията взема за пример критичната ситуация в Шуменската болница, описана от нейния директор, за да изтъкне проблемите в българското здравеопазване: заради ниските заплати и пенсии много медици работят до преклонна възраст, а техни млади колеги заминават в чужбина да работят. Франс прес припомня и думите на младия д-р Лунд за недостатъците в системата, казани в репортаж на БНТ в последния му работен ден в България.

Докато втората вълна от пандемията залива България, персоналът в болниците не достига и недостатъците в здравеопазването се оголват, съобщава Франс прес. На 55 тежко болни пациенти в Шуменската болница се падат по един лекар и три сестри.

д-р Димитър Костов, директор на МБАЛ-Шумен: В момента положението в болницата е, бих казал, доста критично, тъй като след 12 октомври започнаха да ни заливат една голяма вълна от пациенти с COVID инфекция.

"Една нощ в линейка": Защо доктор Лунд предпочете да работи в Германия

Много медици в шуменския регион наближават пенсионна възраст и напускащите системата са повече от тези, които влизат в нея. Д-р Красимир Симеонов, шеф на районната колегия на Българския лекарски съюз, е казал пред Франс прес, че 40% от лекарите са над 60-годишни. Персоналът на Шуменската болница е твърде натоварен.

д-р Димитър Костов, директор на МБАЛ-Шумен: С тези 230 пациенти, които в момента са настанени в нашия болничен комплекс, ние се явяваме най-натоварената болница в България. Т.е. болницата, която има най-много пациенти към момента с COVID-19 инфекция.

Всички легла в инфекциозното отделение са заети с пациенти в тежко състояние.

д-р Албена Костова, началник на инфекциозното отделение в МБАЛ-Шумен: 50% от болните са на кислородно лечение. Натовареността на персонала е изключително голяма, работим с минимум персонал за обслужването на тези болни. Изключително амортизирани сме вече - и лекари, и сестри и санитари.

На фона на тази картина агенцията съобщава, че по данни на Българския лекарски съюз осем от десет завършили медицина напускат България, за да търсят по-добре платена кариера в Западна Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 3: Португалия-Франция, двубой от "Лигата на Нациите"
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 3: Португалия-Франция, двубой от "Лигата на Нациите"
Тръмп все пак допуска загуба на президентските избори
Тръмп все пак допуска загуба на президентските избори